Evlilik birliğinin sonlanmasında genellikle merak edilen konuların başında nafaka ödemeleri gelir. Özellikle asgari ücretle geçinen kişiler için nafaka ödemesinin nasıl olacağı merak konusudur. Bu noktada akıllara gelen ilk sorulardan biri 3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusudur.
Ancak nafaka ödemesi belirlenirken yalnızca aylık maaş düzeyi dikkate alınmaz. Öncelikle ödemesi planlanan nafakanın türü dikkate alınır. Eğer çocuk varsa bu durumda iştirak nafakası gündeme gelir ve çocuğun bakımı ile ilgili masrafları karşılayacak düzeyde nafaka miktarı belirlenir.
Çocuğun hangi okula gittiği, ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli olan tutar ve bu gibi detaylar göz önünde bulundurularak nafaka miktarı belirlenir. Boşanmada nafaka miktarı düzenlemelerinde eşlerin çalışma durumu doğrudan dikkate alınır. Halk arasındaki genel kanıya bakıldığında genellikle sadece erkeklerin nafaka ödemekle yükümlü olduğu düşünülür.
Oysa bu noktada kadınların da sorumluluğu vardır. Nafaka her iki taraf tarafından da talep edilebilir. Ancak nafaka türlerinden biri olan yoksulluk nafakası sadece kadınlara ödenir.
10000 – 150000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir
Konu İçeriği
Uygulamada çalışan eşin nafaka hakkının olup olmadığı merak edilir. Kanuni düzenlemelere göre üç farklı nafaka türü alınmaktadır ve bunların koşulları birbirinden farklıdır. Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası ödenmesi gereken nafaka türlerindendir.
Aylık alınan maaşın ne düzeyde olduğu nafakanın ortadan kalkması için sebep değildir. Burada nafaka miktarı belirlenirken maaş düzeyi hakim tarafından göz önünde bulundurulabilir. Ödenecek olan nafaka miktarı nafakanın süreli ve süresiz olmasına göre farklılık gösterir.
Eğer nafaka belli bir süreye yönelikse bu sürenin sonunda ödeme biter. Buna dair karar mahkeme tarafından verilse de ilerleyen dönemde verilen karar ile ilgili aylık ödeme gücünün düşmesi ya da nafakanın kaldırılması gibi kararlar verilebilir. Nafakanın türüne bağlı olarak ödeneceği süre de değişecektir.
Tedbir Nafakası
En sık rastlanan nafaka türlerinden biri olan tedbir nafakası boşanma sürecinde taraflardan birinin maddi durumunun kötüleşmesi nedeniyle verilir. Hakim tarafından hükmedilen bu nafaka gerekli görülen hallerde dava sonucu kesinlik kazanıncaya kadar devam eder.
Nafakanın alınabilmesi için buna sebep olan haklı bir nedenin bulunması gerekir. Tedbir nafakasının verilebilmesi için tarafların kusuru şartı aranmaz. Nafaka ödenmesine karar verilmesiyle birlikte nafaka başlayacaktır. Ödeme içni kararın kesinleşmesini beklemeye gerek yoktur. Halim kararı verdiği an ödeme yapacak olan taraf bununla ilgili yükümlü kılınır.
Eşlerden biri tarafından istenebilir tedbir nafakası kadın ya da erkek fark etmeden alınabilir. 3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir diye araştırıldığında bu nafaka türünün daha yaygın şekilde ödendiği görülür. Nafakanın talep edilebilmesi boşanma davası yürütülürken de mümkündür.
Eğer böyle bir talep olacaksa nafaka davacı ya da davalı eş tarafından talep edilebilir. Tedbir nafakası ile ilgili davalar aile mahkemesi bünyesinde yürütülür. Eğer ilgili ilçede aile mahkemesi yoksa bu durumda davaya bakmakla görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır. Genellikle çiftler tedbir nafakası için talepte bulunma zorunluluğunun olduğunu düşünür. Fakat Türk Medeni Kanunu’nun 169. Maddesine göre böyle bir zorunluluk yoktur. Bu tür nafakanın ödenme amacına bakıldığında yapısı gereği kusur aranma durumu da mevcut değildir.
Burada asıl hedef dava nedeniyle eşin geçim şartlarında herhangi bir değişiklik olmamasının ve hem eşi hem de çocuğun geçiminin sağlanmasıdır. Dolayısıyla davada kusur aranmaz ya da cinsiyet ayrımı yapılmaz. Eğer boşanma davası tek celsede boşanma şeklinde yürütülüyorsa bu durumda nafaka ve diğer unsurlar ile ilgili farklı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çocuğa nafaka neye göre belirlenir?
Çocuğun hangi okula gittiği, ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli olan tutar ve bu gibi detaylar göz önünde bulundurularak nafaka miktarı belirlenir.
Nafaka ödememek için ne yapmalıyım?
Eğer nafaka ödemek istemiyorsanız eski eşinizin size muhtaç olmayacağı iyi bir işinin olması veya evlenmesi gerekmektedir.
Boşanma davasında nafaka ne zaman başlar?
Nafaka ödemesi davanın açılma tarihinden itibaren başlamaktadır.