Boşanmanın kısa süre içerisinde sonuçlanması gereken durumlarda tarafların rızasının varlığı önemlidir. Eğer her iki taraf da boşanma konusunda anlaşma birliğine armışsa bu durumda anlaşmalı boşanma hükümleri uygulanabilir. Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer diye bakıldığında bu dava için Adalet Bakanlığı tarafından uygun görülen sürenin ortalama 40 gün olduğu görülür.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Ancak bu süre davanın seyrine göre farklılık gösterebilir. Feragat hali ile boşanma bir günde kesinlik kazanır. Davaya ait kesinleşen kararın nüfus kayıtlarına geçmesi için verilen süre ise yedi gündür.
Sürelerin yanı sıra anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımı da merak edilen konular arasında yer alır. Mal paylaşımında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. Kişisel mallar hariç olmak üzere evlilikten sonra edinilen mallarda taraflar ortak hak sahibidir.
Anlaşmalı davalarda tarafların mal paylaşımı da dahil olmak üzere tüm konularda görüş birliği içinde olduğu ibraz edilir. Buna dair bir protokol hazırlanarak imzalanır ve dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulur. Mahkeme taraflar arasındaki anlaşmanın gerçekten var olduğunu anlamak için eşlere çeşitli sorular sorar. Eğer aksi bir durum söz konusu değilse tek celsede boşanma gerçekleşir.
Daha hızlı sonuç almak adına bazı davalarda taraflar dava süresini kısaltmak isterler. Süre kısalabilir fakat bazı aşamaların eksiksiz olarak gerçekleşmesi davanın seyri açısından önemlidir. Bu aşamalar anlaşmalı boşanma davasının açılması, durulmaya ilişkin gün belirlenmesi, dava ile ilgili kararın yazılması, boşanma kararının kesinleşmesi ve boşanmanın nüfus kayıt sistemine işlenmesi şeklinde ifade edilir.
Aşamaların tamamlanması için gerekli olan süre mahkemenin yoğunluk durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer feragat dilekçesi verilirse davanın daha kısa sürede tamamlanması mümkün olacaktır. Tam aksine anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanma haline dönüşmesi davanın uzamasına yol açar.
İlginizi Çekebilir; Boşanmada Ev Paylaşımı
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Konu İçeriği
……. AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI :
ADRES:
DAVALI :
ADRES: :
DAVA KONUSU: Evlilik birliğinin anlaşmalı olarak sona erdirilmesi
AÇIKLAMALAR :
(Bu kısımda evlenme tarihi varsa müşterek çocuk/çocukların sayısı, yaş ve isimleri belirtilir, evlilik birliğinin sarsıldığı ifade edilerek anlaşmalı boşanma kararı alındığı açıklanır. Ek’te sunulan protokole atıf yapılarak evlenmenin mâli sonuçları ve çocukların durumuna ilişkin varılan mutabakat vurgulanır ve mahkemeden boşanma kararı verilmesi talep edilir.)
HUKUKİ NEDENLER : HMK,TMK 166, 168 ve sair yasal düzenlemeler ile yargı içtihatları.
DELİLLER : Nüfus kayıt örneği…
NETİCE ve TALEP :
Yukarıda arz ve ifade edilen açıklamalar, üzerinde mutabakat sağlanan ekli Protokol ve ilgili yasal mevzuat çerçevesinde anlaşmalı olarak boşanma talebimizin kabulü ile, Ek’te yer alan protokol hükümleri çerçevesinde müşterek çocuklarımızın velâyeti ve sair hususlarda varmış olduğumuz mutabakat metninin boşanma kararının eki olarak sayılmasına karar verilmesi hususunda;
Gereğini takdirlerinize saygılarımla arz ederim. …/…./……
DAVACI
(İsim – İmza)
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma süreci taraflarca hazırlanacak boşanma protokolüne göre yürütülür. Protokolde her iki tarafın da anlaşmaya vardığı yazılı olarak ibraz edilir. Bu hazırlık süreci ne kadar hızlı tamamlanırsa dava süreci de o kadar pratik hale gelecektir. Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer sorusuna yanıt ararken boşanma protokolü ve diğer aşamaların tamamlanma zamanı dikkate alınmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Şartları
Dava açarken şekil şartlarının varlığı kontrol edilmelidir. Örneğin anlaşmalı boşanma davasının koşullarından biri en az bir yıl evli olmaktır. Eğer çift bir yıldan daha az süreyle evli kalmışsa anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Ayrıca davanın tamamlanabilmesi için tarafların davada hazır bulunması zorunluluğu vardır.
Hakim anlaşmanın varlığını onaylamak için taraf iradelerini doğrudan kontrol etmek ister ve eşlere çeşitli sorular sorar. Net bir sonuç alabilmek adına anlaşmalı boşanmalarda her iki taraf da mahkemede olmak zorundadır.
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer diye incelendiğinde dava sürecini etkileyen unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır. Boşanmalarda genellikle çocukların velayeti davanın seyri üzerinde doğrudan etkilidir. Dava açılmadan önce çocuğun ya da çocukların velayetinin kime verileceği ile ilgili ortak bir yola varmış olmak gerekir.
Velayet hususunda çocuğun gelişimini sağlıklı şekilde tamamlamasına öncelik verilir. Velayet haricinde delil sunma aşaması, maddi ve manevi tazminat, nafaka talep süreci gibi kısımlar dava süresi üzerinde etkiye sahiptir. Bu konuların hepsini önceden halledebilmek ve dava sırasında sorun yaşamamak adına profesyonel uzman desteği almak avantaj sağlayacaktır.
Aile mahkemesi davalarında yeterli bilgi ve deneyime sahip avukatlar ile çalışmak dava sürecini kısaltacaktır. Daha önce bakılan ve olumlu sonuçlanan dava sayısı avukat seçimlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır.
Anlaşmalı boşanma dilekçesi verildikten kaç gün sonra mahkeme olur?
Anlaşmalı adı verilen boşanma davalarında duruşma tarihi 1-30 gün içerisinde verilir.
Anlaşmalı boşanma davası kaç celsede biter?
Çekişmeli adı verilen boşanmalara göre anlaşmalı dediğimiz boşanmalar tek celsede ve aynı gün olmak kaydıyla hemen sonuçlanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma kaç gün sürer 2023?
Adalet Bakanlığı tarafından uygun görülen sürenin ortalama 40 gün olduğu görülür.