Çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak karşımıza çıkan boşanma türlerinden anlaşmalı boşanma protokolü tarafların boşanmadan doğabilecek konularda anlaştıkları ve uzlaşı içerisinde olduklarını belirtir. Söz konusu anlaşma protokolünde her iki tarafın onayı dolayısıyla imzası gereklidir.
Boşanma işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için gerekli olan bu protokol, usulüne uygun şekilde düzenlenmelidir. Aksi halde hem dava süreci uzayabilir hem de gerekli belgelerin yeniden düzenlenmesi gerekebilir.
Anlaşmalı boşanma dilekçe örneği ile beraber mahkemeye sunulması gereken anlaşmalı boşanma belgesi, tarafların mal paylaşımından velayete, nafakadan para paylaşımına kadar birçok konuda uzlaşı içinde olduklarını göstermeli ve belgelendirmelidir. Bu protokolün geçerli olması için ise evliliğin en az 1 sene sürmesi gereklidir.
Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Konu İçeriği
Boşanma türlerinden biri olan anlaşmalı boşanma nedir sorusu merak edilen bir konudur. Boşanma çekişmeli ve anlaşmalı olarak iki başlık altında incelenebilir. Tarafların boşanma konusunda mevzu bahis olabilecek her unsurda anlaştıklarını ve uzlaşı içerisinde oldukları boşanma durumu anlaşmalı boşanmadır.
Bu boşanma türü, boşanma sürecinin hızlı ilerleyebilmesini sağlamaktadır. Anlaşmalı boşanma durumlarında tarafların, her konuda anlaşma içerisinde olduklarını ve bu anlaşma durumlarını da resmi olarak belgelendirmelerini gerektirmektedir.
Anlaşmalı boşanmanın hızlı bir şekilde ilerlemesi için de anlaşmalı boşanma protokolü gereklidir. Bu protokolün haricinde tarafların birbirleri ile en az 1 sene boyunca evli kalmaları gerekmektedir. Aynı zamanda taraflar, boşanma durumunda gündeme gelecek konularda da tam olarak anlaşma içerisinde olmalıdır. Bu anlaşma durumu da resmi olarak belgelendirilmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
Eşlerin boşanma konusunda anlaşmaları sonucunda boşanma davası anlaşmalı boşanma olarak adlandırılmaktadır. Anlaşma durumunda boşanma davası için bir protokol oluşturulması gereklidir. Söz konusu bu protokol de noter huzurunda düzenlenebilmektedir.
Bu protokolün oluşturulması, dava sürecinde ya da sonrasında meydana gelebilecek durumlara dair mağduriyetlerin ya da ihlallerin önlenmesi adına önemlidir. Anlaşmalı boşanma protokolü örneği içinde ise anlaşmaya varılan konulara yer verilmelidir. Bu konular;
- Tazminat,
- Soyadı,
- Nafaka,
- Velayet,
- Mal paylaşımı ve mal varlıkları şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Anlaşmalı boşanma protokolü süreci hızlandırabileceği gibi boşanma taraflarının da sahip odluğu ve anlaştıkları hak ve yükümlülükleri koruyan bir niteliğe sahiptir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Geçerlilik Süresi
Anlaşmalı protokolün uygulandığı boşanma davalarında taraflar birbirleri ile her konuda uzlaşı ve anlaşma içerisinde olduğundan dava sürecine de bu uzlaşı yansımaktadır. Ancak bazı durumlarda dava sürecinde anlaşmalı boşanma protokolü geçerlilik süresi merak uyandıran bir konu olabilmektedir. Söz konusu anlaşma protokolünün belirli bir geçerlilik süresi yoktur.
Çünkü bu protokol ile tarafların anlaştıkları konular, yasal olarak güvence altına alınmaktadır. Boşanma ile meydana gelen durum ve yükümlülükler, dava sonucu olarak kabul edildiği için protokolün zaman içerisinde geçerli olma ya da olmama durumu söz konusu değildir. Anlaşma protokolü ile tarafların anlaştıkları her konu gündeme gelir, ele alınır ve karara bağlanır. Bu durumda da protokolün ele aldığı her konu ömür boyu geçerli sayılmaktadır.
Anlaşma boşanma protokolü dahilinde yer alan konuların ve anlaşma maddelerinin ihlal edilmesi durumunda ihlal yaşayan taraf dava açarak, protokolün geçersiz kılınmasını yani iptalini isteyebilir. Anlaşmanın ihlali ya da hukuksuzluk durumları haricinde protokolün hükümleri ömür boyunca sürmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği
Tarafların anlaşma usulüne bağlı olarak boşanma beyanlarında kullanılacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği davalı ve davacının kişisel bilgilerini, avukat bilgilerini, davaya konu olan hususları, anlaşmaya varılan konuları detaylı bir şekilde aktarmalıdır. Tarafların anlaşma içerisinde oldukları konuların yanında hukuki dayanak ve deliller de dilekçe içerisinde yer almalıdır.
Anlaşmalı boşanma protokolü uyarınca mahkemeye sunulması gereken boşanma dilekçesi, boşanma sürecinde zorunludur. Protokolden farklı olarak söz konusu bu dilekçe, tarafların boşanma beyanlarının resmi olarak mahkemeye sunulmasıdır. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak istiyorsanız Mersin Boşanma Avukatları mızla iletişime geçebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma ücreti ne kadar?
Her sene değişmekle beraber bu yıl boşanma davasının masrafları ve giderleri yaklaşık olarak 450-550 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Anlaşmalı boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur?
Adalet bakanlığınca tek celse olarak sonuçlanan anlaşmalı boşanmalarda sonuç süresi 40 gündür..
Boşanmak için evli kalma süresi ne kadar?
Resmi nikahın tarihi üzerinden 1 yıl geçtikten sonra taraflar anlaşmalı olarak dava açabilirler.