Arabuluculuktan sonra dava açma süresi konusuna geçmeden önce arabuluculuk nedir sorusunu cevaplamalıyız. Arabuluculuk, usul hukuk kurumudur ve özel hukuk konularında anlaşmazlığa düşen kişiler için geliştirilmiş, kişilerin dava açmadan önce anlaşmazlıklarını çözmelerini sağlayan ve ülkemizde 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında kullanılan bir yöntemdir. Arabuluculuk, Batı’da 40 yıldan fazla bir zamandan beri uygulanan hukuk yöntemlerinden biridir. Bu yöntem ülkemizde 2012 yılında resmi olarak uygulanmaya başlamıştır.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Arabuluculuktan Sonra Dava Açma Süresi
Konu İçeriği
Arabuluculuk sistemi, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların çözülebilmesi için uygulanır ve olayların dava aşamasına gelmesini önler. Bu yöntem sayesinde bir ülkedeki hukuksal anlaşmazlıkların dava açılmasına gerek kalmadan çözülerek mahkemelerdeki dava yükü hafifletilmekte, uyuşmazlıklar tarafların iletişim kurmasıyla kolaylıkla çözülmektedir. Arabuluculuğun temel ilkeleri, eşitlik, gizlilik, iradi olma, belge kullanımı gibi ilkelerdir. İki farklı türde arabuluculuk yapılmaktadır. Bunlar zorunlu arabuluculuk ve ihtiyari arabuluculuktur. Ancak her uyuşmazlıkta arabuluculuk yöntemi kullanılamamaktadır.
Arabuluculuk yönteminin kullanılabildiği uyuşmazlıklar şunlardır:
- Kredi sözleşmeleri
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Alış ve satış sözleşmeleri
- Tüketici uyuşmazlıkları
- Eser sözleşmeleri
- Kira uyuşmazlıkları
- İşçi alacakları
- Yıllık izin alacakları
- Fazla mesai alacakları
- Deniz ticareti uyuşmazlıkları
- Sigorta uyuşmazlıkları
- Marka ve patent uyuşmazlıkları
Arabuluculuktan sonra dava açma süresi, zorunlu arabuluculuk konuları için geçerli bir durumdur. 2012 yılında kabul edilmiş kanuna göre, iş hukuku ve ticari hukuk konularındaki anlaşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması yasalara göre zorunludur. Arabulucu görevi alma tarihinden itibaren 6 haftada anlaşmazlığı çözebilmelidir. Ancak bazı durumlarda bu süre iki haftaya kadar uzayabilmektedir. Arabulucular taraflara tarafsız bir şekilde yardımcı olan, tarafları yargılamadan, sadece taraflar arasında iletişimi sağlayan yardımcı bir destektir.
Arabulucuların tek görevi, anlaşmazlık konusu dava aşamasına gelmeden sağlıklı iletişim kurmalarını sağlayarak anlaşmalarına destek olmaktır. Bu yüzden arabulucular sadece taraflar arasında sağlıklı bir iletişim kurmalarını sağlamaktadır. Arabuluculuk mesleğini yürüten kişiler, Hukuk Fakültesi mezunu kişilerdir. Bu kişilerin her yıl almak zorunda oldukları 8 saatlik eğitimle meslek bilgilerini yenilemeleri gerekmektedir.
Arabuluculuktan sonra dava açma süresi konusundan bahsetmeden önce uyuşmazlık konularında nasıl arabuluculuk yapıldığına değinmemiz önemlidir. Bir davadan önce arabuluculuk yöntemine her iki taraf da başvuru yapabilmektedir. Arabuluculuk yöntemine başvuru yapmak için kişinin karşı tarafın ikametgâh bölgesindeki bir arabuluculuk bürosuna başvurması gerekmektedir.
Başvuru yapmak isteyen kişinin öncelikle başvuru bürosunda form doldurması ve formu imzalaması gerekmektedir. Her iki taraftan biri, arabuluculuk bürosuna kendisi bizzat başvuru yapabilir. Ancak taraflardan biri bir avukattan destek alarak da arabuluculuk bürosuna başvuru yapabilir. Böyle bir durumda kişi avukata vekâlet vererek arabuluculuk işlemlerini avukat halletmektedir.
Ülkemizde genellikle arabuluculuk yöntemi tek taraflı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde en çok başvurulan konular, işçilerin patronlarına yönelik açtığı tazminat davaları, işçilerin alacak davaları gibi iş alacakları davalarından oluşmaktadır. Bir iş hukuku veya ticari hukuk konularındaki anlaşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması ve bu arabulucu ile işlem yapmaları gerekmektedir. Arabulucuya başvurmadan önce bu konularda dava açmanız halinde, davanız reddedilecektir.
Arabuluculuk fiyatları yasalara göre belirlenmiş sabit fiyatlardır. Yasalara göre her iki taraf, arabuluculuk ücretini aralarında eşit olarak paylaşarak ödemelidir. Eğer her iki taraf arasındaki uyuşmazlık, bir alacak davası ise, arabuluculuk sayesinde kazanılan alacaktan arabulucuya yüzde 6 komisyon ücreti ödenmektedir. Eğer arabulucuya başvuru yapılan dava konusu, para veya alacak davası değil ise bu durumda arabulucu ücreti, arabulucuya saatlik ücret tarifesi ile ödenmek zorundadır.
İhtiyari arabuluculuk türünde, dava açmak arabuluculuk olmadan yapılabildiği için, arabuluculuktan sonra dava açma süresi yalnızca zorunlu arabuluculuk için geçerli bir konudur. Zorunlu arabuluculuk için dava açma süresi ise iki haftalık bir süreyi kapsamaktadır.
Arabuluculuk Süreci Dava Açma Süresini Durdurur Mu?
Arabuluculuk, hukuki ihtilafların çözümü için taraflar arasında yapılan gönüllü bir müzakere sürecidir. Türkiye’de arabuluculuk, 2013 yılında yürürlüğe giren Arabuluculuk Kanunu ile belirli hukuki alanlarda uygulanmaktadır. Ancak, arabuluculuk sürecinin dava açma süresini durdurup durdurmadığı konusu, birçok hukuki yorum ve tartışmalara yol açmıştır.
Arabuluculuk süreci, genel olarak dava açma süresini durdurmaz. Ancak, taraflar arasında arabuluculuk sürecinin devam ettiği dönemde, davanın zamanaşımına uğraması durumunda, mahkeme tarafından belirli bir süre zarfında dava açılması için taraflara bir fırsat tanınabilir. Bu süreçte, taraflar arabuluculuk anlaşmasına varırsa, bu anlaşma hüküm ifade eder ve mahkemeye başvurulmaz.
Arabuluculuk süreci, taraflar arasında anlaşmazlığın daha hızlı, uygun maliyetli ve uzlaşmacı bir şekilde çözülmesini sağlar. Ancak, her durumda arabuluculuk sürecinin dava açma süresini etkileyip etkilemediği, ilgili yasal düzenlemelere ve mahkeme kararlarına bağlı olarak değişebilir.
Sonuç olarak, arabuluculuk sürecinin dava açma süresini doğrudan durdurmadığı, ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanması durumunda mahkemeye başvurulmaması için bir yol açtığı söylenebilir. Her durumda, ilgili yasal düzenlemeler ve mahkeme kararları dikkate alınmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Arabuluculuktan Sonra Dava Açma Süresi Ne Kadardır ?
Arabulucu görevi alma tarihinden itibaren 6 haftada anlaşmazlığı çözebilmelidir
Arabulucu Ücreti Ne Kadardır ?
Arabuluculuk fiyatları yasalara göre belirlenmiş sabit fiyatlardır. Yasalara göre her iki taraf, arabuluculuk ücretini aralarında eşit olarak paylaşarak ödemelidir.
Arabuluculuk yönteminin kullanılabildiği uyuşmazlıklar nelerdir ?
Kredi sözleşmeleri, Kıdem tazminatı, İhbar tazminatı, Alış ve satış sözleşmeleri…
Arabuluculuktan ne kadar süre sonra dava açılmalı?
Arabuluculuk sürecinin ardından dava açma süresi, Türk Hukuku’na göre genellikle arabuluculuk sonuçlanmadan 1 yıl içinde başlar. Ancak taraflar, süreler konusunda uzlaşma sağlayabilir ve bu süre değişebilir. Dava açma süresi, davanın niteliğine ve konusuna göre de farklılık gösterebilir.
Seyhan
Bilgilendirme için teşekkürler, sizinle nasıl iletişim kurabilirim?