Bağışlama olarak adlandırılan fiil ayırt etme gücüne sahip olan ve kısıtlı bulunmayan bireyler tarafından yapılabilir. Bağışlama yapılırken eşler arasındaki mal rejimi saklı kalarak hareket edilir. Ayrıca miras hukukundan doğan sınırlamalar da saklı tutulmalıdır. Bağışlama Sözleşmesi Nedir ? tarafların merak ettiklerinden biridir. Bağışlama yapılanın da fiil ehliyetine sahip olması ve kısıtlamasının bulunmaması gerekir.
Eşlerin boşanma davası nedeni ile mal paylaşımı konuları bazen sorun olur. Boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte mal rejimi davası açılabilir. Bağışlama sözleşmelerinde mal rejimine yönelik kısıtlamalar bulunur. Boşanma davasının ardından gündeme gelebilecek sorulardan biri de Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi olur. Kadın ve erkekler açısından bu sürelerde değişiklik olmaktadır. Medeni Kanun uyarınca kadına ve erkeğe tanınan bekleme süresi birbiri ile aynı değildir.
Bağışlama Sözleşmesi Örneği
Konu İçeriği
Bağışlama sözleşmeleri çeşitli biçimlerde yapılabilir. Bu tür sözleşmelerde bazı koşulların sağlanması zorunlu olmaktadır. Bağışlayan kişi kendi mal varlığı üzerinde yapacağı tasarrufla fakirleşirken bağışlanan tarafın da mal varlığında zenginleşme olmalıdır. Bağışlama Sözleşmesi Örneği ile yazılı şekil şartına uygunluk aranır. Elden bağışlama ya da koşullu bağışlama gibi farklı türler de bağışlama örnekleri arasında bulunur.
Bağışlama Sözleşmesi Nedir ? Araştırıldığında bağışlama yapan kişinin mal varlığından bir kısmını bağışlayan tarafa vermesi söz konusu olur. Bağışlama işlemi için bağış yapanın kısıtlı olmaması ve fiil ehliyetine sahip olması zorunludur. Elden bağışlama yalnızca taşınır eşyalar için geçerli olurken bağışlayan bu eşyasını bağışlanan tarafa doğrudan teslim eder. Taşınmazlar üzerinde bu tür bir işlem uygulanamamaktadır.
Taşınmaz Bağışlama Sözleşmesi Nerede Yapılır ?
Taşınmazlar söz konusu olduğunda bağışlama yapacak olan kişinin sözleşme yapması gerekir. Tarafların kesin irade beyanlarının yer alacağı bu tür sözleşmeler resmi değer taşımalıdır. Taşınmaz Bağışlama Sözleşmesi Nerede Yapılır ? Bu tür sözleşmelerin geçerli olabilmesi için noter huzurunda imzalanması gerekir.
Bağışlama Sözleşmesi Nedir ? Sık karşılaşılan sorular arasında yer almaktadır. Bağışlama sözleşmenin geçerli olabilmesi için yazılı olarak düzenlenmesi gerekir. Elden bağışlama söz konusu olacaksa taşınır bir maldan söz etmek gerekir. Bağışlayan bağışlanana taşınır bir malı elden teslim ettiğinde elden bağışlama gerçekleşir.
Bağışlama Sözleşmesi Tek Taraflı
Bağışlama sözleşmesi hazırlanırken tek taraflı bazı tasarruflar gündeme gelebilir. Bağışlama Sözleşmesi Tek Taraflı olduğunda bağışlayanın bağışlamasına ilişkin bazı yüklemeler koyması mümkün olmaktadır. Ayrıca bağışlayan bağışlanan tarafın kendisinden önce vefat etmesi durumunda bağışlananın kendisine dönmesi şartını da sözleşmeye koyabilir.
Bağışlama Sözleşmesi Nedir ? Bu tür sözleşmeler resmi olarak hazırlanırken yazılı şekil şartına uyulması gerekir. Sözleşmelerin ortadan kalkmasına yol açan nedenler de bulunur. Bağışlanan bağışlayan veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlediğinde bağışı geri alabilir. Bağışlananın kanundaki yükümlülüklerini bağışlayan ve bağışlayanın yakınları açısından yerine getirmediğinde de bağışlananın malın geri iadesi söz konusu olabilmektedir.
Bağışlama Sözleşmesi Geri Alınması
Bağışlama Sözleşmesi Geri Alınması için koşulların sağlanmış olması gerekir. Bağışlayanın borcunu ödeme güçsüzlüğünün belirlenmesi durumunda bağışlama yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. Bağışlayanın iflasına karar verilmesi durumunda da ifa yükümlülüğü kalkar. Ayrıca bağış yapılanın hukuki açıdan koşulları sağlamaması durumunda geri iade talep edilebilir.
Bağışlama Sözleşmesi Nedir ? Bağışlanan bağışlayana veya ailesine karşı ağır bir suç işlerse bu durumda geri iade talebi şartları ortaya çıkacaktır. Bağışlama sözleşmeleri yazılı olarak yapıldığında resmi bir nitelik taşıyacaktır. Bağışlayan geri alma nedenini öğrendikten itibaren bir yıl içinde geri alma hakkını kullanabilmektedir. Bağışlayanın vefatı gerçekleşmişse ve ölümünden önce geri alma sebebini öğrenmemişse mirasçılar vefatın ardından bir yıl içinde dava açabilirler.
Bağışlama Sözleşmesi Nedir ?
Bağışlama yapılırken eşler arasındaki mal rejimi saklı kalarak hareket edilir. Ayrıca miras hukukundan doğan sınırlamalar da saklı tutulmalıdır. Bağışlama yapılanın da fiil ehliyetine sahip olması ve kısıtlamasının bulunmaması gerekir.
Taşınmaz Bağışlama Sözleşmesi Nerede Yapılır ?
Bu tür sözleşmelerin geçerli olabilmesi için noter huzurunda imzalanması gerekir.