Boşanmada Eşe Ödenen Nafaka Ne Zaman Sona Erer. Eşler ömür boyu birliktelik sağlayamayacağını anladıkları vakit boşanma davası açarak yollarını ayırırlar. Boşanma davalarında en önemli durumlardan biri de nafaka ödeme halidir. Nafaka hakim tarafından karar verilen bir yükümlülüktür. Mersin Boşanma Avukatı olarak sizler için kaleme aldık.
Boşanmada Eşe Ödenen Nafaka Ne Zaman Sona Erer ?
Konu İçeriği
Tedbir nafakası boşanma davası sonuçlandığı vakit sona erer. Daha doğrusu tedbir nafakası dava sonuçlandığı vakit yoksulluk nafakasına dönüşür. Eşler boşandıktan sonra yoksulluk nafakası adı altında tedbir nafakası alır.
İlginizi Çekebilir: Nafaka Nasıl Hesaplanır?
İştirak nafakası müşterek çocuğun reşit olma yaşına geldiği vakit son bulur. Bazı farklı nedenlerle de iştirak nafakasının son bulduğu görülür: Velayeti elinde bulunduran eşin iştirak nafakasından vazgeçmesi, nafakayı ödeyen eşin ölmesi veya velayetin el değiştirerek karşı tarafa verilmesiyle de iştirak nafaka ödeme yükümlülüğü son bulur.
Nafaka ödeme durumunda kalan eşin merak ettiği konulardan biri de, Boşanmada Eşe Ödenen Nafaka Ne Zaman Sona Erer ? nafakanın ne zaman sona ereceği hususundaki merakıdır. Nafaka ne zaman sona erer sorusundan önce farklı nafaka türlerinin varlığından bahsetmek gerekir. Çünkü her nafaka farklı dönem ve şartlarda ortadan kalkarak nafaka ödeme yükümlülüğü son bulur.
Nafaka Türleri:
Nafaka üç farklı şekillerde ödenmektedir. İştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve tedbir nafakası. Bu üç tür nafakadan herhangi birini alabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Nafaka almak isteyen eşin yoksul durumda olması, kusursuz veya karşı tarafa oranla az kusurlu olması gerekir. Ayrıca müşterek çocuğun velayetinin kendisinde bulunması durumunda da nafaka alınır. İşte farklı durum ve şartlarda alınan nafaka türleri.
Tedbir nafakası: Boşanma davası açıldığı andan itibaren boşanma davası sonuçlanana kadar eşe verilen nafaka türüdür. Tedbir nafakası boşanma davası sonuçlandığı an itibari ile son bulan bir nafakadır.
İştirak Nafakası: Müşterek çocuklar için ödenen nafakaya iştirak nafakası denilir. Müşterek çocuğun velayeti kimdeyse o kişiye ödenir. İştirak nafakasının amacı çocuğun menfaatini önemseyerek maddi destek sağlama. Hakim iştirak nafakasına karar verdiği an eşin kusurlu veya kusursuz olduğuna bakmadan karar verir.
Yoksulluk Nafakası: Boşanma davası neticeye vardığı andan itibaren verilen nafakaya yoksulluk nafakası denir. Hakim eşlerin kusurunu gözeterek eşlerin kusurunun fazlalığına dikkat ederek yoksulluk nafakası adı altında belli şartlar taşıdığı takdirde sürekli olacak şekilde nafaka ödemesine karar verir. Ayrıca yoksul duruma düşecek olan taraf dikkate alınarak nafaka belirlenir bu yüzden adı yoksulluk nafakası olarak anılır.
Nafaka Ne Zaman Kesilir ?
Nafaka ne zaman kesilir ? Yoksulluk nafakası bazı durumlarda sona ermektedir. Nafaka alan eşin evlenmesi veya yoksulluğu ortadan kaldıracak derecede mal sahibi olması, miras kalması, herhangi bir akrabası tarafından maaş bağlanması durumunda yoksulluk nafakası son bulur.
Nafaka alan eşin veya nafaka ödeme ile yükümlü olan eşin vefat etmesi, dini nikah ile evlenip resmi nikah kıydırmadan rahat bir hayat sürmesi, ahlaksız bir hayat yaşaması durumlarında da 176 madde gereğince yoksulluk nafakası ortadan kalkar.
Nafakanın azaltılması veyahut ortadan kaldırılması için bahsedilen durumlardan birinin gerçekleşmesi gerekir. Gerçekleşmesi durumunda mahkeme açılıp durum ispatlandığı takdirde nafaka ödeme yükümlülüğü son bulur.
Nafaka ne zaman kesilir
Nafaka alan eşin evlenmesi veya yoksulluğu ortadan kaldıracak derecede mal sahibi olması, miras kalması, herhangi bir akrabası tarafından maaş bağlanması durumunda yoksulluk nafakası son bulur.
Nafaka kaç yıl ödenir
Nafaka ödenemesi, nafaka kesilmesini gerektiren durumlara kadar devam eder.