Boşanma davası nasıl açılır sorusunun yanıtı bir boşanmanın türüne göre değişmektedir. Ülkemizde boşanmalar iki farklı şekilde açılan davalardır. Bu davalar anlaşmalı boşanma davaları ile çekişmeli boşanma davalarıdır. Boşanma davası nasıl açılır sorusunu yanıtlayabilmek için anlaşmalı boşanma davalarının ve çekişmeli boşanma davalarının ne olduğunu Mersin boşanma avukatı olarak açıklamamız gerekir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Konu İçeriği
Anlaşmalı boşanma davaları, bir boşanma davasında her iki tarafın birlikte açtıkları boşanma davalarıdır. Bu davalarda iki taraf da özgür iradeleriyle boşanmayı istemekte ve boşanmanın ayrıntıları hakkında aralarında anlaşma sağlamışlardır. Bu yüzden anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede boşanmanın gerçekleştiği davalardır.
Anlaşmalı boşanma davası açmak için her iki taraf ortak bir dilekçe verip bu dilekçeye ek olarak taraflar boşanma protokolü düzenleyerek bu protokolü imzalarlar ve dilekçe ile birlikte dava açtıkları son 6 ay birlikte yaşadıkları bölgenin Aile Mahkemesine sunarlar. Eğer tarafların yaşadığı bölgede Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesine başvururlar.
İlginizi çekebilir: Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Tarafların altı ay boyunca birlikte yaşamadığı durumlarda taraflar iki eşten birinin yaşadığı yerdeki Aile Mahkemesine, eğer yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapabilirler. Boşanma davası nasıl açılır sorusu anlaşmalı boşanmalar için soruluyorsa anlaşmalı boşanma davası açmak için eşlerden birinin Aile Mahkemesine başvurması yeterli olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası açmak için tarafların en az 1 yıldır evli olmaları gerekmektedir. Diğer taraf karşı tarafın açtığı boşanma davasını kabul ettiğinde dava anlaşmalı boşanma davası olarak görülür.
Anlaşmalı boşanma davalarında boşanmanın gerçekleşebilmesi için, boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü ile başvuru yapılmasının yanı sıra ilk duruşmada her iki tarafın da hazır bulunması ve mahkemede hâkim önünde kendi rızaları ile boşanmak istediklerini ifade etmelidirler. Bu suretle tarafların boşanma istekleri dikkate alınır ve boşanma protokolünde yer alan nafaka, çocukların velayeti, tazminat gibi hususlarda herhangi bir problem yoksa boşanma gerçekleşecektir.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Tek taraflı boşanma davası nasıl açılır sorusunu yanıtlayabilmek için öncelikle tek taraflı boşanmanın ne anlama geldiğini açıklamamız gerekmektedir. Tek taraflı boşanma, hukukta çekişmeli boşanma olarak da bilinmektedir. Çekişmeli boşanma, taraflardan sadece birinin boşanmak istediği, diğerinin istemediği boşanmalardır. Bazı tek taraflı boşanmalarda taraflar boşanmanın anlaşmaları üzerinde uzlaşmaya varamadıkları için bu boşanmalara da çekişmeli boşanma adı verilir. Tek taraflı boşanma davalarında boşanmayı isteyen tarafın Aile Mahkemesine boşanma dilekçesi vererek boşanmak istediğini beyan etmesiyle dava açılmış olur.
Boşanmak isteyen kişi boşanma dilekçesine, boşanmayı neden istediğini, boşanmayı istemesinin tüm gerekçeleri ayrıntılı olarak yer almalıdır. Aynı zamanda davayı açan taraf boşanma dilekçesine karşı taraftan neler istediğini de ifade eder. Buna ek olarak dilekçede davacının adı, soyadı, kimlik numarası, davalının ise adı, soyadı ve yaşadığı adres de yer almalıdır.
Tek taraflı, yani çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarından çok daha uzun bir süreci kapsamaktadır. Eğer bir kişi çekişmeli boşanma davası açarsa ve açtığı boşanma davası reddedilirse, kişinin 3 yıl boyunca aynı gerekçeyi kullanarak boşanma davası açamaz. Örneğin, eşlerden biri diğer eşin kendisini aldattığını öne sürerek zina gerekçeli tek taraflı boşanma davası açarsa, ancak bu iddiasını kanıtlayamaz ve mahkeme tarafından davası reddedilirse, bu kişi 3 yıl boyunca zina gerekçesi ile yeniden dava açamaz. Boşanma davası nasıl açılır, anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır veya çekişmeli boşanma davası nasıl açılır konularında daha ayrıntılı bilgi almak ve Alanında uzman avukat ile iş birliği yapmak istiyorsanız Boşanma Avukatları Mersin bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Boşanma davası nasıl açılır sorusunun yanıtı bir boşanmanın türüne göre değişmektedir. Ülkemizde boşanmalar iki farklı şekilde açılan davalardır.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Tek taraflı boşanma davalarında boşanmayı isteyen tarafın Aile Mahkemesine boşanma dilekçesi vererek boşanmak istediğini beyan etmesiyle dava açılmış olur.
Yaşadığım Yerde Aile Mahkemesi Yok, Boşanmak İçin Nereye Başvuracağım ?
Eğer tarafların yaşadığı bölgede Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesine başvururlar.