Boşanma davasına taraf olan kişiler anlaşmalı ya da çekişmeli olarak bir boşanma davasında yer alabilmektedirler. İki taraf arasında uzlaşı ve anlaşma var ise anlaşmalı boşanma protokolü uygulanır, anlaşma ve uzlaşının olmadığı durumlarda ise çekişmeli protokol usulleri geçerlidir. Boşanma davası nasıl düşer sorusunun cevabı boşanma dava türüne göre değişebileceği yönündedir. Bazı özel durumlarda meydana gelen zaman aşımı istisnaları boşanma davalarının düşmesine neden olabilmektedir.
Zaman aşımının dışında yine boşanma davası türüne göre değişiklik gösteren bir durum da davalı olan tarafın boşanma davasını takip etmek istememesi halinde hakim, boşanma davasını işlemden kaldırabilmektedir. Boşanma dosyasının işlemden kaldırılması ise davanın düşmesi olarak ele alınmaktadır.
Dava düşme durumunda birden fazla sonuç ve ihtimal ortaya çıkabilmektedir. Davanın yeniden aktif hale gelmesi ve boşanma davasının görülmesi için mahkemeye yeniden dilekçe verilmeli, mahkeme koşulları da eksiksiz şekilde yerine getirilmelidir.
Boşanma Davası Düşerse Ne Olur?
Konu İçeriği
Boşanma davaları, dava süreçleri ve sonrası hakkında birçok ihtimal söz konusudur. Bu ihtimallerden birisi de boşanma davası düşerse ne olur sorusunu gündeme getirmektedir. Boşanma davalarının düşmesi sonucunda taraflar hakkında bazı hükümler verilebilmekte ve yeniden bir boşanma davasının açılabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu durumda boşanma davasının düşmesi halinde, yeniden bir dava açılabilmesi için Türk Medeni Kanunu’nda tanımlanan hükümler ele alınmalıdır. Bu durumda ilgili hükümlere göre düşen davanın üzerinden 3 yıllık bir zaman geçmesi ve evliliğin yeniden kurulamaması durumunda boşanma kararına giden süreçlerin detaylı bir şekilde yeniden ele alınması gereklidir.
Boşanma davalarının düşmesi konusunda sıkça sorulan boşanma davası nasıl düşer sorusu, zaman aşımı ya da taraflardan birinin boşanma davasını takip etmeyeceği beyanını bildirmesi ile mümkün olabilmektedir. Davanın yeniden görülebilmesi için ise tarafların boşanma dilekçe beyanları ile mahkemeye başvurmaları gereklidir.
Boşanma Davasında İlk Duruşmaya Gidilmezse Ne Olur?
Boşanma davalarında anlaşmalı ve çekişmeli boşanma türlerinin olduğunu belirtmiştik. Boşanma türüne göre de ilk davanın akıbeti değişebilmektedir. Bu nedenle boşanma davasında ilk duruşmaya gidilmezse ne olur sorusu akıllara gelmektedir.
Bu sorunun cevabı boşanma türlerine göre değişmektedir. Anlaşmalı boşanma davası için her iki tarafından boşanma davasının ilk duruşmasına katılım göstermesi gereklidir. Taraflar kendilerini temsil edecek avukatlarına vekalet verse dahi, ilk duruşmada bizzat bulunmaları gereklidir. Mahkeme esnasında boşanma beyanlarının ve iradelerinin kendilerine ait olduğunu dile getirmeleri ve anlaşmalı bir şekilde boşanma olacağını bildirmeleri gereklidir.
Diğer taraftan çekişmeli boşanma davalarında süreç farklı işleyebilmektedir. Eşlerin bu tür davanın ilk duruşmasına bizzat katılmasına gerek olmayabilir. Tarafların avukatlarının duruşmaya katılması yeterli sayılmakta, bu duruşmada bazı kararların alınması da mümkün olabilmektedir.
İlk duruşmada dava unsurları ve temel dayanakları incelenerek, boşanmanın şartlarının yerine getirilip getirilmediğine dair kararlar alınabilmektedir. Bu durumdaki boşanma davası nasıl düşer sorusu ise boşanma davasının şartları yerine getirilmediği şeklinde cevaplanabilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Düşer?
Çekişmeli boşanma davalarında davalı herhangi bir şekilde davayı takip etmezse dava düşer. Davalı davayı takip etmek istemediğini belirtirse, hakim dosyanın yargılamadan kaldırılmasına karar verir.
Boşanma Davasının Reddedildiği Haller Nelerdir?
Kişiler, evliliklerini çeşitli nedenlerden dolayı bitirme haklarına sahiptir. Bunun için tarafların anlaşma durumuna göre bir boşanma davası açılmalıdır. Boşanma davası anlaşmalı ya da çekişmeli olarak iki farklı türde olabilmektedir.
Tarafların boşanma beyanlarının ve iradelerinin yerine getirilmesi için bazı usuller vardır ve bunlara uyulması gereklidir. İstisnai durumlarda ise boşanma davası reddedilebilmektedir. Peki boşanma davasının reddedildiği haller nelerdir?
Boşanma davası onaylansa dahi davanın düşmesi ya da davanın reddedilmesi gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Boşanma davası nasıl düşer hukuki ve kişisel açılardan ele alınması gereken bir konudur. Diğer taraftan davanın reddedilme durumu ise genellikle hukuki işlemlerin ve prosedürlerin takip edilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Davanın kabul edilmeme nedenleri arasındaki en önemli neden ise, evlilik kurumu sarsacak davranışta bulunan tarafın boşanma talebidir. Kusur işleyen tarafın boşanma talebi reddedilirken, hukuk kusursuz olan eşi korumaktadır. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak istiyorsanız Mersin Boşanma Avukatları mızla iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma davası kendiliğinden düşer mi?
Boşanma davalarında davanın düşmesi, karşılıklı olarak şartların yerine getirilmemesine bağlı olarak düşme gerçekleşebilir.
Çekişmeli boşanma kaç duruşmada biter?
Çekişmeli olarak adlandırılan boşanmalar, ortalama 5-6 celsede sonuçlanır. Bu ise 1-1,5 yıl gibi bir zamana tekabül etmektedir.
Mahkemeye gitmeden boşanma olur mu?
Anlaşmalı olarak adlandırılan boşanmalarda her iki tarafta mahkemeye gitmek zorundadır. Eğer bazı durumlarda mahkemeye gidilemiyorsa bu durumda çekişmeli adı verilen boşanma davası açılmalıdır.
Nurdagül Yıldırım
Merhaba efendim ben bosanma davası ackım 23 yılık evliyim çocuk yok eşimin banka hesaplarına biloko koydurdum tabi arabası ile tırı var onlarda koydurdum sadece banka bilokosunu kaldırmak istiyorum avukatım 50 milyar para istiyor böyle birsey ola bilirmi biz onla mahkemeden vaz geçersem 50 binlira verecem diye konuştuk birde mal varlığından ne alırsa binde 7 sına anlaştık şimdi benden para talep ediyor ne yapmalıyım teşekkürler