Boşanma Davasına İki Taraf Da Gitmezse Ne Olur ?;Aile birliğine son verme amacına yönelik olarak yürütülen boşanma davaları tarafların talebi üzerine yürütülür. Boşanma tek celsede olabileceği gibi çekişmeli boşanma şeklinde de devam eder. Davanın ne kadar ve ne şekilde süreceği boşanmanın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak yürütülmekte olan boşanma davasına tarafların ikisi birden ya da biri katılmadığında süreç daha farklı şekilde ilerleyebilir. Bu noktada boşanma davasına iki taraf da gitmezse ne olur sorusu akıllara gelir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Boşanma Davasında Davalı Mahkemeye Gitmezse Ne Olur ?
Konu İçeriği
Taraflara boşanma duruşmasının yapılacağı gün ve saat tebliğ edilir. Tebliğde yer alan bilgilere göre tarafların davada hazır bulunmaları gerekir.
Eğer boşanma davasında taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya gelmezlerse ya da kendilerini temsil edecek bir vekil tayin etmezlerse mahkeme tarafından dosya işlemden kaldırılacaktır. Özellikle tek celsede boşanma olarak da bilinen anlaşmalı boşanma davalarında her iki tarafın da davada bulunma zorunluluğu vardır.
Hakim anlaşmanın gerçekten var olup olmadığını anlamak için her iki eşi de davada doğrudan görmek ister. Ancak tarafların davada olmaması boşanmanın seyrini değiştirecektir. Eğer gelinmeme sebebiyle dava işlemden kalkarsa dosyanın yenilenme koşulu ile üç ay içinde dilekçe verilebilir. Dilekçe hazırlanmazsa dava açılmamış kabul edilir. Davalı ve davacı tarafın davaya katılması boşanma sürecinin uzamaması bakımından öneme sahiptir.
Boşanma Davası Türleri Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma davaları ülkemizde anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır. Boşanma davası türleri nelerdir diye incelendiğinde ülkemizde anlaşmalı boşanma davalarının sıklıkla tercih edildiği görülür.
Bu dava türünde tarafların anlaşmanın varlığını ispat edebilmeleri için bir boşanma protokolü hazırlamaları gerekir. Bu protokolde taraflara ait maddi ve manevi bilgiler yer alır. Ancak tarafların anlaşmalı şekilde tek celsede boşanabilmeleri için en az bir yıl boyunca evli kalmış olmaları gerekir.
Bu tür davalarda eşlerin mahkemeye birlikte başvurmaları yani bir eşin başvurusunu diğer eşin kabul etmiş olması önemlidir. Davada hakim tarafları bizzat dinler, bu nedenle taraflar davada hazır bulunmalıdır. Dava konusu anlaşma ile ilgili hususlar protokol çerçevesinde düzenlenir. Eğer bu koşullar sağlanmazsa anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına döner.
Boşanma davasında iki taraf da gelmezse ne olur sorusunun yanıtı genellikle çekişmeli boşanma davalarında sıklıkla sorulur. Taraflar arasında anlaşmanın olmadığı bu davalarda taraflardan biri genel ve özel boşanma sebeplerini göstererek boşanma talep eder.
Boşanmanın olabilmesi için bu sebeplerin varlığının ispat edilmesi gerekir. Aynı zamanda tarafların kusuru da araştırılarak davanın netlik kazanması sağlanır. Karşı tarafın kusurunun ispatlanması ve boşanma sebeplerinin resmi olarak varlığı çekişmeli boşanma davalarının temelini oluşturur.
Kendi içinde aşaması fazla olduğundan tek celsede boşanma davalarına kıyasla anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürer.
Boşanma Davasına Taraflardan Biri Gitmezse Ne Olur?
Taraflardan ikisinin ya da birinin boşanma davasına gelmemesi durumu bu tür davalarda sıklıkla yaşanan durumlar arasındadır. Boşanma davasına taraflardan biri gitmezse ne olur sorusunun yanıtı bu nedenle sıkça merak edilir.
Bunun kararı davanın türüne göre verilir. Eğer görülen dava anlaşmalı boşanma davası ise ve taraflardan biri davaya gelmediyse bu durumda anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma davasına döner. Çünkü anlaşmalı davalarda hakim her iki tarafı da davada görmek ister.
Çekişmeli boşanma davasında boşanma davasına iki taraf da gitmezse ne olur diye araştırıldığında davanın daha uzun bir sürece girdiği görülür. Çekişmeli davalarda davaya katılımdan ziyade karşı tarafın kusurunun ve boşanma sebeplerinin varlığının ispatı önemlidir.
Boşanma davasında davalı mahkemeye gelmezse ne olur?
Mahkemeye gitmeden boşanma olur mu?
Davalı taraf mahkemeye gelmezse ne olur?
Seyhan Soylu
Harika bir avukat, teşekkürler.