Boşanma davasında çocuğun velayeti babaya nasıl verilir sorusunun yanıtı çocuğun menfaatleri doğrultusunda açıklanabilir. Bir boşanma davasında çocuğun velayeti konusu, çocuğun iyi bakılması ve eğitim hayatını devam ettirebilmesi için mahkeme tarafından titizlikle verilen bir karardır. Bu yüzden boşanma davalarında eğer çocuğa iyi bakabilecek taraf baba ise mahkeme de çocuğun velayetini babaya verecektir. Boşanma davalarında 8 yaşından küçük olan çocuklar, anneye muhtaç oldukları için, genellikle boşanma davalarında bu çocukların velayeti anneye verilmektedir. Ancak bazı durumlarda çocuğun yaşı küçük olsa bile velayetinin babaya verilmesi mümkündür.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir
Konu İçeriği
Çocuğun velayetinin babaya verilmesi annenin ruhsal, maddi ve fiziksel durumuna göre değişmektedir. Çocuğun velayetini annenin istememesi durumunda da çocuğun velayeti babaya verilmektedir. Eşlerin anlaşmalı olarak boşanmaları ve çocuğun velayetinin babada kalmasına karar vermeleri durumunda çocuğun velayeti babaya verilecektir.
Annenin akıl sağlığının yerinde olmaması, annenin fiziksel sağlığının yerinde olmaması, annenin çocuğa şiddet uygulaması, annenin maddi açıdan koşullarının yetersiz olması veya annenin çocuğun bakımını üstlenebilecek durumda olmaması gibi durumlarda da çocuğun velayeti babaya verilmektedir.
Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir ?
Velayetin kapsamına hangi konular dâhildir ? Sorusunun yanıtı çocuğun menfaati ile ilişkili bir konudur. Velayetin kapsamına giren konular da bu açıdan değerlendirilerek mahkemede çocuğun velayeti hakkında en doğru kararın verilmesi hedeflenir. Çocuğunun velayetinin kapsamına dâhil olan konular ise şunlardır:
- Çocuğun hayatının düzeni, bakımı, sağlığı
- Çocuğun yaşadığı yer, çevre ve gideceği okulun muhiti
- Çocuğun eğitimi ve sosyal çevresi
- Çocuğun kalacağı ev, çocuğun özel eşyaları ve yaşayacağı alan
- Çocuğun kimlerle yaşayacağı ve bunun çocuğa etkileri
Boşanmada Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ?
Boşanmada çocuğun velayeti babaya nasıl verilir? Sorusunun yanıtı, babanın çocuğa sağlayacağı hayat koşulları ve çocuğa göstereceği bakım ve özenle ilgilidir. Boşanma davasında anne, çocuğunun velayetini babasına vermek isterse ve çocuğun babası da bu isteği kabul ederse mahkeme çocuğun velayetini babaya verecektir. Eğer boşanma davasında hem anne hem de baba çocuğun velayetini almak istemezse çocuk sosyal hizmetlere gönderilir. 8 yaşın üzerindeki çocukların velayeti konusunda annenin ve babanın fikri alındıktan sonra çocuğun da fikri alınır.
Eğer Aile Mahkemesi 8 yaşın üzerindeki çocuğun, babasında kalmasının daha iyi olduğunu düşünürse çocuğun velayeti babasına verilir. Eğer anne vefat etmişse ya da anne cezaevineyse çocuğun velayeti babasına verilmektedir. Çocuğun velayetinin eşlerden hangi tarafa verileceği konusu, çocuğun menfaatlerini temel alan bir konudur. Bu yüzden boşanma davalarında çocuk hangi tarafta iyi bakılacaksa fiziksel ve ruhsal koşullar da dikkate alınarak çocuğun velayeti anneye ya da babaya verilir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Mersin Velayet Davası Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ?
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi? Sorusunun yanıtının temeli çocuğun menfaatlerine dayanır. Boşanma davalarında velayetin çocuğa verilebildiği bazı durumlar mevcuttur. Bu durumlarda boşanma davasında çocuğun velayeti babaya verilebilmektedir. Anne çocuğunun velayetini istemezse ve bu isteğini mahkemeye bildirirse çocuğun velayeti babaya verilebilmektedir.
Eğer evli olan eşler, anlaşmalı olarak boşanıyorsa ve kendi aralarında çocuğun velayetinin babaya verilmesine karar vermişlerse mahkeme de eşlerin bu isteğini onaylayarak çocuğun velayetini babaya verebilmektedir. Annenin sağlık durumunda ciddi bir sorun varsa, akıl sağlığı yerinde değilse ve çocuğa bakabilecek durumda değilse mahkeme çocuğun velayetini babaya verecektir. Ayrıca annenin psikolojik olarak yıpranmış olması, çocuğuna öfke ve şiddet göstermesi ve çocuğu ihmal etmedi de velayetin babaya verilmesini sağlayacak nedenlerdir. Boşanma davalarında velayet konusu, çocuğun menfaatini hedeflediğinden, çocuğun babasının yanında daha iyi bakılacağına hükmolunan tüm hallerde çocuğun velayeti babaya verilir.
Anne Çocuğun Velayetini Babaya Vermek İsterse
Annenin çocuğun velayetini babaya vermek istemesi üzerine, baba da aynı fikirde olup çocuğun velayetini isterse çocuğun velayeti babaya verilecektir. Fakat çocuğun velayetinin anne ve baba taraflarından istenmemesi durumunda çocuk sosyal hizmetler kurumuna gönderilebilmektedir. “Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir” başlıklı yazımızın sonuna gelirken blog bölümümüzden Avukatlık büromuzun diğer makalelerine ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ?
Bir boşanma davasında çocuğun velayeti babaya nasıl verilir sorusunun yanıtı çocuğun menfaatleri doğrultusunda açıklanabilir.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ?
8 yaşın üzerindeki çocuğun, babasında kalmasının daha iyi olduğuna karar verilirse, çocuğun velayeti babasına verilir. Eğer anne vefat etmişse ya da anne cezaevineyse de çocuğun velayeti babasına verilmektedir.
Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir ?
Çocuğun hayatının düzeni, bakımı, sağlığı, Çocuğun yaşadığı yer, çevre ve gideceği okulun muhiti, Çocuğun eğitimi ve sosyal çevresi…
Medine
Merhaba şuan cekismeli boşanma sürecindeyim 1.5 yaşında oğlum var ailemle yasiyorum 1250 ₺nafaka alıyorum yeterli olmadığı için sigortalı bi işe girdim ben calisirken oğluma annem bakıyor . İşte çalışıyor olmam oğlumun velayetini alma konusun da sorun teşkil eder mi?
irfan
Merhaba efendim boşanmada vekalet alan kişi çocuğu çalıştırılırsa ne olur bilgi alabilirmiyim çocuğum 17 ve 19 yaşlarında iki kızım var okul hayatını bırakıp calismaya zorlanmış birde benden nafaka alıyorlar bunu nasıl durdura bilirim cocuklarin okumasindan yana bir babayim
Muroo
Bundan 20 sene once istanbul metris cezaevinde şöyle bir yazi vardi Allah yok peygamber izine gitti yazisi vardi bizim bu ulkede adalet yok hakim savci yargitay adalet bakani dahil kula kulluk yatigi surece hic bir zaman adalet beklenilmez bir anne maddi durumu yok sagligi yerinde sigara alkol kullaniyor dost hayati yasiyor bunlari ispatlandigi halde hakim savci ve ust mahkeme delil yetersizliyinden anneden alip babaya vermiyor davali kadin ise kadinin beyanini esas gosterip erkeyi kole gibi goren kanun oldugu surece kimse adaletten bahsetmesin