Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ? Anlaşmalı Çekişmeli Boşanma Dilekçesi sorusunun yanıtı, boşanmaların türüne göre değişmektedir. Boşanmak isteyen taraf boşanma dilekçesini bir avukattan yardım alarak ya da kendi başına hazırlayabilir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Ancak boşanma dilekçeleri, boşanma türlerine, boşanmanın ayrıntılarına ve sebeplerine göre farklı şekillerde hazırlanması gereken dilekçelerdir. Ayrıca, bir boşanma dilekçesi yazılırken bazı hususlara dikkat edilmelidir. Boşanma dilekçelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Konu İçeriği
- Boşanma dilekçesi, Aile Mahkemesine hitaben yazılmalıdır. Ancak davayı açan kişinin yaşadığı yerde Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben yazılmalıdır.
- Boşanma dilekçesinde davacı eşin adı, soyadı ve kimlik bilgileri yer almalıdır.
- Boşanma dilekçesinde davalı eşin adı, soyadı ve adres bilgileri yer almalıdır.
- Boşanma davası için davalı avukatına vekâletname verdiyse dilekçede avukatların adı, soyadı ve adres bilgileri de yer almalıdır.
- Boşanma dilekçesinde boşanma gerekçeleri ve hukuki nedenler bulunmalıdır.
- Boşanma dilekçesinde davacının boşanma talebine de yer verilmelidir.
- Boşanma dilekçesi davacı taraf ve varsa avukatı tarafından imzalanmalıdır.
- Boşanma dilekçesine nüfus kayıt örneği de eklenmelidir.
Her boşanma dilekçesi, dava ile ilgili ayrıntılara ve konulara bağlı olarak değişmektedir. Bu yüzden herhangi bir hukuki hata yapılmaması için boşanma dilekçesi yazımında deneyimli bir avukattan destek almak oldukça önemlidir.
İlginizi çekebilir: Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ?
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Anlaşmalı boşanma, eşlerden her ikisinin de anlaşmalı olarak boşanmak istediği boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma dilekçesi nasıl yazılır sorusunun yanıtı, boşanmanın ayrıntılarının yer aldığı ve her iki tarafın boşanma isteğini belirttiği bir dilekçe ile verilebilir. Anlaşmalı boşanma dilekçelerinde tarafların boşanma isteklerine ek olarak anlaşma sağladıkları konuların da yer alması gerekir. Anlaşmalı boşanma dilekçesine ek olarak, taraflar boşanma protokolü hazırlayıp imzalamalı ve dilekçe ile birlikte boşanma protokolünü de mahkemeye sunmalıdırlar.
Boşanma dilekçesi nasıl yazılır sorusunun yanıtı, anlaşmalı boşanma dilekçeleri için de geçerlidir. Ancak dilekçeye tarafların evliliklerinin en az 1 yıl sürüyor olduğu, iki tarafın da kendi özgür iradeleri ile boşanmak istediği, tarafların nafaka, çocukların velayeti ve maddi-manevi tazminat konularında uzlaştıkları ve uzlaşmanın ayrıntıları yer almalıdır. Bu bilgilerin anlaşmalı boşanma dilekçesinde eksik olması halinde, dava usulden reddedilebilir. Bu yüzden anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlarken deneyimli bir avukattan destek alınması gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Boşanma dilekçesi nasıl yazılır sorusunun yanıtı çekişmeli boşanmalarda biraz daha farklıdır. Çekişmeli boşanma dilekçesi nasıl yazılır sorusunun yanıtı ise çekişmeli boşanmanın özellikleri ile ilgilidir. Çekişmeli boşanma davalarında boşanma dilekçesi, dava sürecini belirleyen en önemli unsurdur. Çekişmeli boşanma, taraflardan birinin boşanmayı istemediği ve iki tarafın boşanma şartlarında uzlaşmaya varamadığı davalardır.
Bu yüzden bu davaların boşanma dilekçesini davacı taraf hazırlar. Çekişmeli boşanma dilekçesinde davacının adı, soyadı, kimlik ve adres bilgileri ile davalının adı, soyadı ve adres bilgileri yer almalıdır. Davacı taraf, boşanma dilekçesine boşanmak istediğini ve boşanma isteğinin gerekçelerini yazmalıdır. Ayrıca davacı taraf, karşı taraftan istediği tazminat, çocukların vekâleti ve nafaka gibi konularda taleplerini belirtmelidir.
Mahkeme, davacının dilekçede yazdığı hususları inceledikten sonra ilk duruşma tarihi belirlenecektir. Çekişmeli boşanma dilekçesine göre dava süreci de buna göre şekillenecektir. Çekişmeli boşanma dilekçelerinde boşanma sebepleri ve iddianameleri gerektiği gibi yazılmadığı takdirde açılmış olan boşanma davası, usulden reddedilebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları çok kapsamlı davalar olup boşanma dilekçesi davacı tarafın boşanma sebeplerini ve taleplerini içermeli ve hukuki usullere uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Boşanma dilekçeleri, boşanma türlerine, boşanmanın ayrıntılarına ve sebeplerine göre farklı şekillerde hazırlanması gereken dilekçelerdir. Avukat yardımı alınız.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Boşanmanın ayrıntılarının yer aldığı ve her iki tarafın boşanma isteğini belirttiği bi dilekçedir.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Davacı taraf, boşanma dilekçesine boşanmak istediğini ve boşanma isteğinin gerekçelerini yazmalıdır. Ayrıca davacı taraf, karşı taraftan istediği tazminat, çocukların vekâleti ve nafaka gibi konularda taleplerini belirtmelidir.