Boşanma sebepleri nelerdir sorusu birçok farklı şekilde yanıtlanabilir. Boşanma sebepleri, hem boşanmanın türüne hem de boşanmanın gerçekleşebilmesi için bazı hükümler ile ilgili bir konudur. Boşanma sebepleri nelerdir sorusunu yanıtlayabilmek için öncelikle boşanmanın hangi hallerde gerçekleşebileceğine bakmamız gerekmektedir. Türk Medeni Kanununa göre bir boşanmanın gerçekleşebilmesi için evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması gerekmektedir. Evlilik birliğini temelinden sarstığı düşünülen bazı sebepler, Yargıtay tarafından boşanma sebebi sayılmakta ve bu sebepler ile Aile Mahkemesine başvuru yapıldığında boşanma gerçekleşmektedir. Bu sebepler şunlardır:
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Konu İçeriği
- Eşlerin birinin güven sarsıcı davranışları
- Eşlerden birinin cinsel ilişkiden kaçınması
- Erkeğin, eşini doğal olmayan yoldan cinsel ilişkiye zorlaması
- Eşlerden birinin aile bireylerine kötü davranması veya hakaret etmesi
- Eşlerden birinin yüklü miktarda borçlanma sebebiyle icra takibine uğraması
- Eşlerden birinin eşini sevmediğini sözlü veya yazılı olarak ifade etmesi
- Eşlerden birinin ayrı yaşama isteğine diğer eşin duyarsız kalması
- Eşin ev işlerini yapmaktan kaçınması
- Eşlerin çocukların bakımı, eğitimi, sağlığı vb. ile ilgilenmemesi
- Eşlerden birinin evlilik sırlarını başkalarına anlatması
- Eşlerden birinin eşini ahlaksızlıkla itham etmesi
Boşanma işlemi, tek tarafın veya eşlerden ikisinin istediği bir karardır. Bu karar, eşlerin birlikte veya eşlerden birinin Aile Mahkemesine başvurması suretiyle yasal olarak başlatılmış olur. Boşanma davası açıldığında tarafların her ikisini de ilgilendiren nafaka, çocukların velayeti, eşyaların paylaşılması ve tazminat gibi konular hakkında anlaşmaları gerekmektedir. Bu anlaşma gerçekleşmezse boşanma da gerçekleşemez.
Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı, boşanmanın türüne göre de yanıtlanabilir. 4721 sayılı Medeni Kanuna göre boşanma davaları iki farklı şekilde açılabilmektedir. Bunlar; anlaşmalı boşanma davası ile çekişmeli anlaşmalı davasıdır. Anlaşmalı boşanma davası, iki tarafın da özgür iradeleri ile boşanmayı istediği ve tarafların boşanma sonuçları hakkında tam bir uzlaşmaya vardıkları boşanma türüdür.
Anlaşmalı boşanma davalarında boşanma sebebi, evlilik birliğinin sarsılmış olmasıdır. Türk Medeni Kanununun 166/3 maddesinde, Evlilik Birliğinin Sarsılması başlığı ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, en az 1 yıldır evli olan eşlerden biri boşanma davası açarsa ve diğer eş de bunu kabul ederse evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilir.
Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtını verebilmek için çekişmeli boşanma davasının ne olduğu hakkında da bilgi edinmeliyiz. Çekişmeli boşanma davasında eşlerden biri boşanmak istediği halde diğer eş boşanmayı istememekte veya eşler boşanma aşamasında boşanmanın sonuçları hakkında anlaşmaya varamamaktadırlar.
Çekişmeli boşanma davalarının sebepleri genel ve özel boşanma sebepleri olarak iki farklı şekilde incelenebilir. Genel boşanma sebepleri; mizacın uyuşmaması, geçimsizlik, şiddet, hakaret, evlilik şartlarını yerine getirmeme, güven kırıcı davranışlar gibi birçok farklı sebep olabilir. Özel boşanma sebepleri ise Türk Medeni Kanununda açık bir şekilde belirtilmiş sebeplerden oluşmaktadır. Bu sebepler şunlardır:
- Türk Medeni Kanununun 161. maddesine göre zina (aldatma),
- Türk Medeni Kanununun 162. maddesine göre hayata kast, kötü veya onur kırıcı davranışlar,
- Türk Medeni Kanununun 163. maddesine göre suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
- Türk Medeni Kanununun 164. maddesine göre terk etme,
- Türk Medeni Kanununun 165. maddesine göre akıl hastalığı özel boşanma sebepleridir.
Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebeplerinin farklı hukuki sonuçları vardır. Özel boşanma sebepleri ile boşanma davası açıldığında boşanmak isteyen kişi bu sebebi kanıtlamak zorunda değildir. Ancak genel boşanma sebepleri ile boşanma davası açılırsa hem davacı hem de davalı bu sebepleri kanıtlamak zorundadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Eşlerin birinin güven sarsıcı davranışları, Eşlerden birinin cinsel ilişkiden kaçınması, Erkeğin, eşini doğal olmayan yoldan cinsel ilişkiye zorlaması…
Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Türk Medeni Kanununun 161. maddesine göre zina (aldatma), Türk Medeni Kanununun 162. maddesine göre hayata kast, kötü veya onur kırıcı davranışlar, Türk Medeni Kanununun 163. maddesine göre suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
Anlaşmalı Boşanmak İçin Kaç Sene Beraber Olmak Gerekir ?
En az 1 yıldır evli olan eşlerden biri boşanma davası açarsa ve diğer eş de bunu kabul ederse evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilir ve dava açılabilir.