Değer kaybı davası nasıl açılır ? Öncelikle araç değer kaybının kasko şirketi tarafından ödenip ödenmeyeceği konusuna bakacak olursak; aracın kaza yapması nedeniyle oluşan değer kaybının tek bir araçtan ibaret olmayacağını vurgulamamız gerekir. Başka bir tabirle kazada sorumlu tarafın da kendi aracında değer kaybı oluşmuş olabilir. Bu durumun yanı sıra trafik sigortası sadece tek bir tarafın araç değer kaybını karşılar; bu taraf da kazada sorumluluğu olmayan ya da sorumluluk oranı diğer tarafa göre az olan kişi olarak belirlenmiştir. Kazaya sebebiyet vermiş olan tarafın teminatı ise önceden yaptırmış olduğu kasko sigortasıdır.
Araç değer kaybı, kazada kusursuz olan veya kusuru az olan taraf için, kazaya sebep olan kişi tarafından karşılanır. Araç değer kaybının karşılanması konusunda da zorunlu araç trafik sigortası devreye girmektedir. Ancak bu, kendiliğinden değil başvuru aracılığıyla gerçekleşir. Bu noktada, ilgili vatandaşlarımız tarafından değer kaybı davası nasıl açılır sorusu merak edilen bir konu olmuştur.
Kazada kusursuz taraf, aracın değerinin kusurlu taraftan karşılanması için, ekspertiz raporu alarak değer kaybına sebep olan diğer tarafa dava açabilir.
Araç değer kaybının tazmini söz konusu olduğu zaman, bunu gerçekleştirmenin iki seçeneği vardır. Bu seçenekler; Dava yolu ve Sigorta Tahkim Komisyonudur. Dava yolu ile değer kaybının tazmin edilmesi halinde, birden fazla durum ile karşılaşmak mümkün. Bunlardan biri, kaza olayında tam kusurlu olarak vasıflandırılan taraf, hasar gören aracın kıymetinde oluşan düşüş miktarı için araç değer kaybı tazminat davası açma hakkına sahiptir. Başka bir deyişle karşı taraftan araç değer kaybı talep edebilmek için öncelikle tam kusurlu olmamak gerekir. Bu noktada, kazanın meydana gelmesindeki kusur durumu önem arz etmektedir. Ve yahut kısmi kusur varsa, kusursuzluk oranında değer kaybı tazmini mümkün olabilir.
Kusur oranının tespiti için, bilirkişi danışmanlığına başvurmak sıklıkla karşılaşılan bir yoldur. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunmak, araç değer kaybı tazmininin yöntemlerinden bir diğeridir. Sigorta Tahkim Komisyonu sadece trafik sigortalarına değil, bütün sigorta uyuşmazlıklarını incelemektedir. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru gerçekleştirmek için öncelik olarak, ilgili sigorta şirketine yapılan başvurunun tatmin edici olmaması, yetersiz olması veya 15 gün içinde sorunun çözülememiş olması gerekir.
Değer Kaybı İçin Kime Dava Açılır?
Konu İçeriği
Araç değer kaybı tazminat davasında, kusuru olmayan veya kusuru diğer taraftan daha az olan araç sahibi kazaya sebebiyet veren aracın sürücüsüne karşı dava açabilir. Kazaya sebep olan aracın sürücüsü ile ruhsat sahibi olan kişinin farklı olması durumunda değer kaybı için kime dava açılır sorusu akıllara gelmektedir. Kazaya karışan sürücü ile ruhsat sahibinin farklı olması durumunda ise, ruhsat sahibine karşı dava açılır.
Bunun yanı sıra, kazaya sebebiyet veren aracın trafik sigortası var ise ve trafik kazası nedeniyle meydana gelen değer kaybı da poliçe kapsamına alınmış ise bu durumda sigorta şirketine karşı da dava açılabilir. Peki sigorta şirketine değer kaybı davası nasıl açılır Bu soruya cevaben; Sigorta şirketlerine dava açılabilmesi için değer kaybının poliçe kapsamına girmesi gereklidir. Böylelikle değer kaybının tespiti için araç değer kaybı davası açılır. Eğer davacı olan taraf değer kaybını ispat edemiyorsa araçta meydana gelen kaybı ödemekle yükümlüdür.
Değer Kaybı İçin Avukat Şart mı?
Araç değer kaybı başvurusu için birden fazla yöntem vardır. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veyahut da Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile araç değer kaybı talep edilebilir. Bu hususta en hızlı ve en çok tercih edilen yöntem ise, sigorta tahkim komisyonuna başvurudur.
Sigorta tahkim komisyonu, araç değer kaybı noktasındaki uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır. Bu davalar ile alakadar olan vatandaşlarımızın sıklıkla sormuş olduğu değer kaybı için avukat şart mı sorusuna cevaben; Başvurular bizzat yapılabildiği gibi avukat aracılığıyla da yapılabilir. Ancak tahkim yolu, diğer mahkemelerden daha farklı prosedürler içermesi nedeniyle araç değer kaybı alanında uzman bir avukattan bu konuda yardım alınmalıdır.
Özetle, aracı kazaya karışan vatandaşlarımız eğer kusursuz veya az kusurlu taraf ise, sigorta şirketine araç değer kaybı davasına başvurabilirler. Değer kaybı davası nasıl açılır noktasında detaylı bilgi yukarıdaki yazımızda anlatılmaktadır. Başvuru sonucunda sigorta tahkim komisyonunun vermiş olduğu karar, mahkeme ilamı olarak kabul edilip, ilamlı icra takibi şeklinde yapılabilir.
Araç değer kaybı nedir ?
Gerçekleşen trafik kazası ile hasarlı araçta oluşan hasar miktarının piyasa rayicine göre oluşan değer düşüklüğüdür.
Araç Değer Kaybı Davası Nedir?
Araç değer kaybı davası, oluşan trafik kazası nedeniyle aracın hasar görmesinden dolayı ortaya çıkan tamir sonrasında, ilgili aracın ikinci el satış piyasasında fiyatının değer kaybetmesi üzerine açılabilecek davadır.
Mehmet Nuri Turunğ
Merhaba ben 2018 yılında icra dairesinin yaptığı satışta aynı dosyadan iki tane gayrimenkul aldım. Aldığım Gayrimenkullere ihalenin feshi davasi açıldı ve 5 yılda dava ancak sonuçlandı ve ben davayı kaybettim. 2018 yılında 77.000 + 60.000 olmak üzere 137.000 tl ye iki daire aldım şimdi yasal faizi ile birlikte 164.000 tl para verdiler bana
Ama bu dairelerin şu şekilde değere yaklaşık 2 milyon TL. Benim buradaki kaybımı dava edebilirmiyim ve kazanma olasılığım var mı?