Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır?; Ev veya işyeri sahipleri, bazı sebepler ile kiracılarına tahliye davası açabilirler. Bunun için ihtarname gerekmektedir. İhtarname ise, noter aracılığı ile gönderilir. İhtarnamenin hukuki olabilmesi için, yasalara uygun olması gerekir.
Ev sahipleri arasında, kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konusu en çok merak edilenler arasında gelir. İhtarname gönderebilmek için, sözleşmede yazılan ödeme zamanının geçmesi icap eder. Ev sahibi kiracıya ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenir. Muhakkak bildirme yapmalıdır. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ eder. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler ise geçersiz sayılmaktadır.
Kiracıya İhtarname Kaç Ay Önce Çekilir?
Konu İçeriği
Eğer kiracı, bir kira bedelini ödememiş ise veya yan giderler (örneğin aidat bedeli) ödenmemiş ise, ev sahibi, kiracıya ihtarname çekmelidir. Peki kiracıya ihtarname kaç ay önce çekilir ve nasıl bir yol izlenir ? Birlikte inceleyelim. Ev sahibi, kiracısından gerekli ödemeleri alamadığı zaman ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname en az 30 günlük süre verilerek gönderilmelidir.
Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konusuna gelecek olursak, ihtar için yazılı bir belge hazırlanmalıdır. Bu ihtarnamede, eğer 30 günlük süre içerisinde kiracı borcunu ödemezse, ev sahibinin sözleşmeyi fesih edeceği yazılı olur. Bu durumda, eğer belirlenen süre içerisinde borç ödenmezse, sözleşmeyi feshederek kiracıyı tahliye etmek mümkün hale gelir.
Kiracıya Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapmalıdır?
Ev sahibi, kiracıya ihtarname göndererek 30 gün içinde ödeme yapmasını hatırlatır. Ev sahipleri, kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra ne yapmalıdır? konusu merak edilen bir mesele haline gelmiştir. Bu sorunun cevabı olarak, eğer kiracı, 30 gün sonunda halen kirayı ödemiyor ise İcra Tetkik Mercii’ ne başvurarak tahliye talebine gidilir .
Eğer 30 gün dolmadan kira yatar, fakat bir sene içinde bu durum 2 kez tekrar ederse , kontratın bitiminde, Sulh Hukuk Mahkemesine gidilerek “2 haklı ihtar” nedeniyle tahliye davası açılabilir.
Kiranın ödenmemesi sebebiyle,icra takibi şu şekilde yapılmalıdır :
Kira borcuna karşılık olarak kiracıya, borçluya ödemediği kira bedellerine ilişkin bir ödeme talimatı gönderilir ve 30 gün içerisinde borcu ödemesi talep edilir.
30 gün içerisinde kiracı borcunun tamamını ödemez, yahut 7 gün içerisinde yani itiraz süresi içerisinde itirazda bulunmazsa İcra Mahkemesine gidilerek, tahliye talepli dava açılır. İcra Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararı ile icra müdürlüğüne müracaat edilerek, kirası alınamayan gayrimenkulün tahliyesi istenir.
Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır mevzusuna ek olarak bilinmelidir ki kiranın ödenmemesi sebebiyle tahliye davası açabilmek için, bazı şartların bir arada gerçekleşmesi mecburidir. Kiracının bir kira döneminde, iki defa haklı ihtara sebep olacak şekilde ödeme yapmaması halinde, ev sahibi evin tahliyesi için kiracı aleyhine dava açabilecektir.
Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç Nasıl Devam Eder?
Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç nasıl devam eder sorusunun cevabı olarak bu süreçte, ev sahibi kiracının ödeme yapmasını bekler, 30 gün içinde ödeme yaparsa mevcut durum muhafaza olunur. Ancak bu kiranın gecikmesi senede 2 defa tekrar edecek olursa 2 haklı ihtar ile tahliye davası açılabilir.
Özetle kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konusu her ev sahibi için önem arz eder ev sahibinin bu hususta temkinli davranması, ileriye yönelik davalarda hak sahibi olmasına yardımcı olacaktır.
İhtarname Çekildikten Sonra Kiracı Ne Zaman Çıkar?
Eğer kiracı, bir kira yılı veya daha uzun bir süre içinde, kira bedelini ödemediği için kendisine iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuş ise, ev sahibi kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda, ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde kira sözleşmesini sona erdirebilir. İhtarname çekildikten sonra kiracı ne zaman çıkar sorusu bu süreçte en çok merak edilenler arasındadır. Buna cevaben söyleyebiliriz ki kiracı mevcut borçlarını ihtar süresinde kapatmaz ve bu ihtar için itiraz hakkını kullanmazsa, ev sahibinin dava açarak kiracıyı tahliye etmesi artık mümkündür.
Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır mevzusunda en önemli husus ev sahibinin hiçbir koşulda haksız olmaması gerekir. Aksi takdirde, kiracı itiraz hakkını kullanarak davayı lehine çevirebilir veyahut tahliye davasının bir buçuk yıl gibi bir süreye uzamasına sebep olabilir. Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konu başlıklı yazımız gibi ilgili konu hakkında farklı makalelerimiz için Avukatlık büromuzun blog bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
SS
Deprem bölgesindeyiz kirada evim var ve birinci derecede bakmakla hükümlü olduğum kişilere vermem gerekiyor kiracımın kontratı ağustos da bitiyor anlaşma yoluna gittim fakat sallamıyor ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz ?
Nilüfer Çakır
Kiracım 15 -16 yıldır evimizde oturuyor ilk 10 yıl düzenli ödüyordu son 5 yıldır düzenli ödemiyor pandemi döneminde zorlanacakları için bile yarı kira aldım 2023 Aralık ayında çıkmalarını istediğimi haber verdim okula giden çocukları olduğu için en geç haziran ayında boşaltmalarını istedim neredeyse 2 yıl olacak çıkmıyorlar kirayı da hiç düzenli vermiyorlar Nisan ayında kirayı 1500 tl den 4000 tl ye yükselttim daha önce çıkarken taşınma parası onlara yük olmasın diye zam yapmadım ama her şekilde iyi niyetimi suistimal ettiler nisandan beri hala vermiyorlar nasıl bir yol izlemeliyim bilgilendirirseniz sevinirim Şimdiden teşekkürler
ishak okuşluk
evimi satmak istiyorum fakat gelen emlakçıya evin fotoğraf çekimi ve ilanı asmak için izin vermiyor. ve telefonumu yüzüme kapatıyor ne yapmam gerekiyor
murat
eve kendim geçmek istiyorum kiracıya bunuda sözlü olarak ilettim oda tmm bulabilirsem cikicam.dedi sözleşmesinin bitmesine 3 ay var 3 aya kadar bulmasını istedim ama bn pek inanmıyorum bulacağına daha doğrusu ev aradigina ne yapmam gerekiyor sizce
Murat
Merhaba kira konrtm önümüzdeki Mart’ta sona eriyor oğlumu evlendirmek istiyorum kiracıyı kanuni yoldan nasıl cikartmaliyim teşekkürler