Miras payının devri, mirasçılar arasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Her mirasçı kendisinin olan mirası pay sahiplerine devrederek kendi mirasından feragat edebilir. Miras payının devrinin konu olduğu işlemlerde, miras payına sahip olan bir kişi, bir bedel karşılığında miras payını diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere devredebilir.
Miras payının devrinin işlemi mirasın açılmasından itibaren yapılır. Ancak devir işlemi yapılacağı zaman mirasın henüz paylaştırılmamış olması gerekmektedir. Herhangi bir mal veya nakit para ile ilgili miraslarda mirasçıların hakları mülkiyet kapsamında değerlendirilmektedir. Eğer mirası bırakan kişinin miras terekesinde mirasçı sayısı sadece 1 kişi ise, mirasın tüm kanuni haklarına bu kişi sahip olur. Bir mirasçı eğer isterse miras payını üçüncü kişilere veya diğer mirasçılara devir edilebilmektedir.
İntikal Etmemiş Miras Payının Devri
Konu İçeriği
Miras payının devrinin gerçekleşebilmesi için, miras payı üçüncü kişilere devredilecek ise noter huzurunda sözleşme yapılması gerekmektedir. Eğer miras payı diğer mirasçılara devredilecek ise yazılı sözleşme yapılması yeterli olmaktadır. Bir miras payının devrinin konu olduğu sözleşmelerde hem miras payını devreden kişinin hem de mirasın devredildiği kişilerin imzaları yer almalıdır. Miras Hukukunda aileye dâhil olmayan üçüncü kişilere gerçekleştirilen devir işlemlerinde noter onaylı sözleşme yapmak zorunludur.
Miras Payının Üçüncü Kişiye Devri
Miras payı üçüncü kişiye devredilerek miras hakkından feragat edilebilir. Bir kişi miras payını hem mirasçı olmayan üçüncü kişilere hem de yasal mirasçılara devredebilir. Miras payının devri için yazılı bir sözleşme yapılması hukuki olarak zorunludur. Miras payını devreden bir kişi, miras payının tamamını bir başkasına devrettiğinde miras hakkı tamamen sona erer.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir. Bunun için miras payına sahip olan kişi ile üçüncü kişinin yazılı bir sözleşme yapması ve bu sözleşmeyi noterde onaylatması gerekmektedir. Miras payı üçüncü kişiye devredildiğinde, üçüncü kişilerin mirastaki payları, mülkiyet hakkı olarak işlem görür. Miras paylaşımı yapılırken mirasın devredildiği üçüncü kişiler, devredilen paylarını şahsi bir alacakmış gibi isteme hakkına sahiptirler.
Miras Payının Kardeşe Devri
Miras payının devri işlemleri kardeşler arasında da yapılabilen hukuki bir işlemdir. Bu işlem ile mirasçıların hakları kanunen güvence altına alınmaktadır. Miras paylarındaki devir işlemlerinde elbirliği mülkiyeti adı verilen bir kavramla mirasçılar arasında mal paylaşımı yapılır. Elbirliği mülkiyetinin anlamı, miras sahiplerinin tüm mal ve borçlar ile ilgili ortak hakka sahip olmalarıdır. Bir miras payının devredilmesi miras açılmadan önce ve miras açıldıktan sonra olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir.
Mirasın açılmasından sonra mirasın paylaşılmasına kadar geçen süreçte mirasçılar, mirasçının mal ve borçları üzerinde ortaklık kurmuş olurlar. Mirasın açılmasından sonra ise tüm mirasçılar paylaşma işlemi yapıldıktan sonra mirasçının mal ve borçlarında pay sahibi olurlar. Mirasın payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanmasıyla yapılmaktadır.
Miras Payının Devri Bozulur Mu?
Miras payının devri noter huzurunda sözleşme ile gerçekleştirildiğinden diğer sözleşmelerde olduğu gibi iptal olabilmesi veya bozulabilmesi için bazı şartlar aranmaktadır. İrade ve akıl sağlığının yerinde olmaması veya hile tehdit gibi unsurların tespiti durumlarında ilgili mahkeme sözleşmenin iptalini isteyebilir.
Miras Payının Devri Sözleşmesi
Miras payının devri sözleşmesi, mirasçılardan birinin kendi payını diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere devrettiğini gösteren yazılı bir belgedir. Bu belge, mirasçılar arasında yapıldığında her iki tarafın imzasının olduğu yazılı bir sözleşmedir. Ancak miras payı üçüncü bir kişiye devredildiğinde bu sözleşmenin noter onaylı olması gerekmektedir. Miras payı sözleşme ile devredildiğinde mirası devralan mirasçılar mal ve borçlardan 5 yıl süreyle sorumlu hale gelmiş olurlar. Miras payı üçüncü bir kişiye devredildiğinde iste üçüncü kişi mirastan 2 yıl boyunca sorumluluk sahibi olmuş olur. Altuntaş Avukatlık Bürosu olarak Miras davaları alanında hizmet vermekteyiz.
Miras payının diğer mirasçıya devri nasıl yapılır?
Noter huzurunda gerekli dözleşmenin düzenlenmesi ile yapılmalıdır.
Miras payının 3 kişiye devri nasıl yapılır?
Bunun için miras payına sahip olan kişi ile üçüncü kişinin yazılı bir sözleşme yapması ve bu sözleşmeyi noterde onaylatması gerekmektedir.
Miras payının devri ne zaman yapılır?
Miras payı devri sözleşmesi Miras açıldıktan sonra paylaşma tamamlanana kadar yapılabilir
ibrahim güvenkaya
Kardeşler arasında miras payı devri dilekcesi nasıl olur teşekkürler
Emine Yılmaz
Merhaba biz üç kardeşin ben kardeşimle iki evvar hisselerimizi değişmek istiyoruz nasıl bir yol izlemeliyiz ve gerekli evraklar nelerdir
Yeliz
Babamın üstündeki taşınmaz mal varlığı ,vefat ettikten sonra misarcilar olarak annem ve bana intikal oldu.şimdi sorum şu.
Şimdi ben 12 dönümlük bölümünü nasıl anneme devir edebilirim ?
Emin
Abim sagliginda bahce hissesini uc kardesime 15000 tl karsiliginda Satti fakat her hangi bir belge alinmadi vefat ettikten sonra Eşi ve cocuklarindan hisseyi deviretmelerini istedik fakat onlar bizim haberimiz yok diyerek vermiyorlar tum kardesler sayit hukuksal olarak ne yapabiliriz