Mirasçılık belgesinde yer alan mirasçıların unutulması ya da belgeye yanlış işlenebilmesi mümkündür. Muris vefat ettiğinde mirasçıların mirastan yasal paylarını alabilmeleri için mirasçılık belgesinin alınması zorunludur. Mirasçılık Belgesinin İptali Davası gerekli olması halinde mahkemeye müracaat edilmesi gerekir.
Mirasçılık belgesi noterden alınabileceği gibi Sulh Hukuk Hakimlikleri de bu belgeyi düzenleyebilmektedir. Mirasçılardan herhangi biri giderek kimliğini beyan etmek sureti ile evrakı alabilir. Kişinin mirasçı olduğunun belgelenmesi mirasçılık belgesinin alınabilmesi için gereklidir.
Veraset İlamının İptali Davası için belgenin hangi makamdan alındığı da önemli hale gelecektir. Hangi mahkemeye dava açılacağını belirleyen kriter belgenin nereden alındığı ile ilgilidir. Murisin vefatının ardından miras otomatik olarak mirasçılara geçer. Bununa birlikte mirasçılık belgesi alınmak sureti ile işlemlere başlanır.
Mirasçılık Belgesinin İptali ve Yeni Mirasçılık Belgesi Verilmesi
Konu İçeriği
Mirasçılık belgesi noterden ya da Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınabilir. Mirasçılardan herhangi biri giderek bu belgeyi aldığında diğerlerinin gitmesine gerek kalmaz. Mirasçılık belgesinde eksiklikler ya da yanlışlıklar olması durumunda ise dava açılarak bu durumun düzeltilmesi gerekli olur. Mirasçılık Belgesinin İptali ve Yeni Mirasçılık Belgesi Verilmesi için Noterden alınan belgelerde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açılır. Sulh Hukuk Mahkemesi bu belgeyi vermiş ise bu davanın Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılması gerekir.
Mirasçılık Belgesinin İptali Davası açıldığından ilk alınan veraset ilamından farklı bir durum ortaya çıkacaktır. Bu yeni durum çekişmeli yargının alanına gireceğinden davalı ve davacıların varlığı söz konusu olur.
Mirasçılık Belgesinin İptali Davası Nerede Açılır ?
Mirasçılık belgesinin iptal edilmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Davacı olan taraf mirasçılık belgesinin iptalini isteyen taraf olur. Davacı olan taraf ise mirasçılık belgesinin iptalini isteyenlerin dışındaki mirasçılardır. Mirasçılık Belgesinin İptali Davası Nerede Açılır ? Merak edilenlerden biridir.
Belge noterden alındıysa Sulh Hukuk Hakimliği’ne dilekçe verilerek dava açılması gerekir. Vefat edenin son yerleşim yerinde bulunan mahkemeye dava açılabilirken mirasçılardan birinin yerleşim yeri mahkemesine de davanın açılabilmesi mümkündür.
Mirasçılık Belgesinin İptali Davası açılacağı zaman mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınmışsa bu defa dava açılacak mercide değişiklik olması gerekir. Asliye Hukuk Mahkemesi Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınan mirasçılık belgelerinin iptali istemi için başvurulacak mercidir.
Bu tür davalar çekişmeli davalar arasında yer alır ve Yargıtay kararları dikkate alındığında mahkeme sonucu taraflar açısından kesin hüküm niteliği taşır. Bu sebeple de davanın sonuçlanmasının ardından mirasçılar yeni bir dava açma hakkına sahip değildir.
Mirasçılık Belgesinin İptali Davasını Kimler Açabilir ?
Mirasçılık belgesi ile ilgili olarak merak edilen konular Miras Hukuku kapsamında incelenmektedir. Mirasçılık Belgesinin İptali Davasını Kimler Açabilir ? Konusu da bu anlamda merak edilenlerden biridir. Mirasçılık belgesinin düzenlenmesinden kaynaklanan hatalar karşısında mağduriyet yaşayan her mirasçının bu davayı açma hakkı bulunmaktadır.
Yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçıların da bu tür bir dava açma hakkı bulunmaktadır. Mirasçılık belgesinin iptali davaları çekişmeli dava kapsamında değerlendirilir. Dava açılırken bir kişiye açılabileceği gibi birden fazla kişiye de açılması gerekebilir.
Mirasçılık Belgesinin İptali Davası açılarak yanlış olduğu düşünülen belgenin yanlışlığının ispatlanması gerekmektedir. Mirasçılık belgesinde yer alan kişiler bazı durumlarda yanlış ya da eksik yazılabilirler. Mirasçıların eksik yazılması söz konusu olabileceği gibi yasal sayısından fazla yazılabilmesi de hukuken yapılabilecek hatalar arasında yer alır.
Bu tür bir durumla karşılaşıldığında ise dava açılarak mirasçılık belgesinin iptal edilmesi gerekir. Yeni düzenlenecek olan mirasçılık belgesi ise geçerli sayılacağından bunun üzerine yeni bir dava açma hakkı taraflara tanınmaz.
Mirasçılık belgesinin iptali ne demek?
Kişiye kalan mirasın eksik veya yanlış olduğu durumlarda daha doğru gösterilmesi için açılan davaya denir.
Mirasçılık belgesi istemi davası ne kadar sürer?
Ortalama 731 Gündür.
Mirasçılık belgesi mahkemeden kaç günde çıkar?
Ortalama 1 hafta içerisinde çıkmaktadır.