Nafaka artırım dilekçesi ile ilgili konularda Türk Medeni Kanununun 176. maddesine başvurulmakta ve bu madde nafaka artırım konularında dayanak olarak alınmaktadır. Bu maddeye göre; boşanmış olan tarafların ekonomik durumlarının değişmesi veya nafaka konusunun adil bir şekilde düzenlenebilmesi için nafaka miktarının artırılmasına veya azaltılmasına karar verilebilmektedir.
Nafaka artırımıyla ilgili mahkemeye başvurulan dilekçede, ekonomik koşulların zorluğu, enflasyon, hayat pahalılığı vb. zorluklar öne sürülerek nafaka artırımı talep edilebilir. İştirak nafakasında ise, bu hususlara ek olarak, eğitimin ekonomik olarak pahalılaşması, çocuğun masraflarının artmış olması gibi kritik konular gerekçe gösterilebilir. Nafaka artırımıyla ilgili başvuru yapılan Aile Mahkemesi, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra nafakanın artırılmasına veya aynı kalmasına karar verebilir.
İlginizi çekebilir: İştirak Nafakası
Nafaka Artırım Dilekçe Örneği
Konu İçeriği
Nafaka artırım dilekçe örneği, ekonomik koşulların zorluğu, temel ihtiyaçların pahalanması gibi hususları içermelidir. Aynı zamanda dilekçede mevcut nafaka miktarının temel ihtiyaçları karşılamaya yetmediği konusu da yer almalıdır. Nafaka artırım dilekçesinde nafakanın türüne göre gerekli açıklamalar yapılmalı ve iddialar sıralandıktan sonra talepler açıkça belirtilmelidir. her boşanma davası birbirinden farklı olduğu için, dava ile ilgili nafakanın artırılmasını destekleyici ayrıntılara da dilekçede yer verilmelidir.
Mersin Nafaka Artırım Davası
Nafaka artırım davası, tüm nafaka türleri için açılabilen davalardır. Geçmişte gerçekleşmiş bir boşanmada karara bağlanmış olan nafaka miktarı, günümüzdeki ihtiyaçları karşılamaya yetmeyeceğinden nafakanın artırılması için Aile Mahkemesine dava açılmalıdır. Örneğin 10 yıl önce boşanmanın gerçekleştiği ve 100 TL iştirak nafakası bağlanan bir ebeveyne, bu nafaka çocuğun masraflarının karşılanması için yeterli gelmeyecektir.
Bu durumda ebeveynin Aile Mahkemesine başvurarak nafaka artırımına yönelik dava açması gerekmektedir. Davacı tarafın dilekçesinde ekonomik zorluklardan bahsederek talep edilen miktar da belirtilmelidir. Mahkeme dava sonucunda davacının talebini değerlendirerek yeni nafaka miktarını belirleyecektir.
Boşanma davalarında ne kadar nafaka verilir sorusunun yanıtı kesin olmamakla birlikte, genellikle nafaka verecek olan tarafın gelirinin veya aylık maaş ücretinin dörtte bir oranında olmalıdır. Nafakanın artırımına yönelik davalar basit yargılama usulü ile yürütülen davalardır.
Bu davaların süresi mahkeme tarafından yapılan inceleme süresine bağlı olarak değişmektedir. Ancak bu davalar basit yargılama usulü ile uygulandığından dava süreleri de kısa sürelidir. Nafaka artırmaya yönelik davalar, iddiaların araştırılması, ekonomik gelir ve koşulların incelenmesi ve kurumlardan belge istenmesine bağlı olarak 3 ila 4 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Nafaka Artırımına İtiraz Dilekçesi Örneği
Nafaka artırımına itiraz dilekçesi örneği için çeşitli web sitelerinden yardım alınabilir. Böyle bir dilekçede yer alması gereken bazı önemli ayrıntılar vardır. Öncelikle nafaka ödeyen tarafa, mahkemeye nafaka artırımına yönelik bir dilekçe verdikten sonra nafaka alan tarafın ikametgâh adresine posta yoluyla tebligat yapılacaktır.
Tebligatın nafaka ödeyen tarafa ulaşmasından 2 hafta süre içinde nafaka artırımına itiraz dilekçesi verilerek bu artırıma itiraz edilebilir. Nafaka artırım talebine karşı çıkmak için itiraz dilekçesi, davanın açıldığı Aile Mahkemesine verilmelidir. Mahkeme, hem nafakanın artırılmasını isteyen tarafın gerekçelerini hem de nafakayı ödeyen ve artırılmasına karşı çıkan tarafın iddialarını inceleyerek bir karar verecektir.
Nafaka Artırımı ve Nafaka Türleri
Nafaka artırımı ve nafaka türleri konuları, boşanma sonucunda ortaya çıkan en önemli konulardır. Nafakalar tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakası olmak üzere 4 çeşittir. Nafaka artırım dilekçesiyle mahkemeye başvurularak boşanma sonrası alınan tüm nafakalarla ilgili nafakaların artırılması talep edilebilmektedir. Nafaka artırılmasına yönelik dava dilekçeleri, nafaka türlerine göre farklılık gösterse de bu dilekçelerin tümünde aynı gerekçeler kullanılmaktadır. Nafaka artırım konularında daha detaylı bilgi almak için mersin nafaka avukatı büromuzu arayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Nafaka Artırım Dilekçesinde Neler Yer Almalıdır ?
Ekonomik koşulların zorluğu, temel ihtiyaçların pahalanması gibi hususları içermelidir. Aynı zamanda dilekçede mevcut nafaka miktarının temel ihtiyaçları karşılamaya yetmediği konusu da yer almalıdır.
Nafaka Artırımı ve Nafaka Türleri Nelerdir ?
Nafakalar tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakası olmak üzere 4 çeşittir.
Nafaka Artırım Davası Hangi Nafaka Davaları İçin Açılabilir ?
Nafaka artırım davası, tüm nafaka türleri için açılabilen davalardır.