Nafaka ödenmezse ne olur sorusunun yanıtı temel olarak nafaka borcunun niteliği ile ilgili bir konudur. Öncelikle nafaka borcu, yasalar tarafından özel hale getirilmiş, ertelenemeyen ve silinemeyen özel bir borç türüdür. Nafaka borcu, sonraki aylara ertelenemez veya paraya çevrilemez. Nafaka ödenmediği takdirde nafaka alacaklısı tarafından şikâyet dilekçesi verilerek icra takibi başlatılır. Eğer borç yine ödenmezse nafaka borçlusu 3 ay süren tazyik hapsiyle cezalandırılır.
Boşanma davalarında mahkeme tarafından belirlenen nafakaların ödenmesi yasal bir yükümlülüktür ve ödenmediğinde cezai yaptırımlara yol açmaktadır. Boşanma davalarında 4 tür nafaka vardır. Bunlar; tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakasıdır.
Bu nafakalarla ilgili mahkemede karar verildiğinde ödenmesi gereken zamanlarda ödenmelidir. Nafaka borcu ödenmediği takdirde birikir ve borca faiz işler. Nafaka borcu için icra takibi başlatılıp nafaka borçlusu tazyik hapsiyle cezalandırılsa da nafaka borcu silinmemektedir. Tazyik hapsi cezası, ancak nafaka borçlusu borcunu ödediğinde veya alacaklı şikâyetinden vazgeçtiğinde sona erer. Ancak nafaka borçlusu borcunu her ödemediğinde yeniden tazyik hapsiyle cezalandırılır.
Nafaka Ödemeyen Baba Nereye Şikayet Edilir ? Nafaka Ödemeyen Eş Nereye Şikayet Edilir ?
Konu İçeriği
Nafaka ödemesi gereken kişinin nafakayı ödememesi durumunda şikayet edilecek görevli mahkeme icra ceza mahkemesidir. İcra ceza mahkemesine nafaka ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden sebep dava açılabilir.
Nafaka Türleri Nelerdir ?
Nafaka ödenmezse ne olur konusunda nafaka türlerini bilmek de önemlidir. Türk Medeni Kanununa göre 4 tür nafaka vardır. Bunlar; tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakasıdır. Tedbir nafakası, mahkeme süresi boyunca ödenen geçici nafakadır. Tedbir nafakası, boşanan taraflardan birinin ekonomik durumu yetersiz ise veya mahkeme süresi boyunca çocuklarla birlikte yaşayacaksa bu eşe diğer eş tarafından geçici olarak nafaka ödenmesine karar verilir. Tedbir nafakası, boşanma davasının açıldığı günden boşanmanın gerçekleşeceği süreye kadar ödenir. Çocukların velayetini alan eşe, diğer eşin ödediği iştirak nafakası, çocuklar için ödenen, çocukların bakım ve eğitim masraflarını karşılamak için bağlanan nafakadır.
Aylık ödenen bir nafaka türü olan iştirak nafakasının miktarı, çocukların ihtiyaçları ile nafaka ödeyecek eşin ekonomik durumu göz önüne alınarak belirlenir. Yoksulluk nafakası, boşanma sebebiyle yoksul hale gelmiş olan eşe, diğer eş tarafından ödenen nafakadır. Yoksulluk nafakasının bağlanabilmesi için, yoksul hale gelmiş olan eşin kusursuz veya diğer eşten daha az kusurlu olması gerekmektedir. Yoksulluk nafakası, boşanma davasından sonra en fazla 1 yıl içinde talep edilmelidir. Aksi takdirde kişi yoksulluk nafakası hakkından vazgeçtiğine hükmedilir ve yeniden dava açamaz. Yoksulluk nafakası süresiz olarak bağlanabileceği gibi toplu para şeklinde de tek seferde ödenebilmektedir.
Nafaka Ödenmezse Ne Olur ?
Nafaka ödenmezse ne olur sorusunun yanıtı nafaka borçlusuna uygulanacak olan cezai yaptırımlardır. Boşanma davasında mahkeme tarafından belirlenmiş nafakanın ödenmemesi halinde, nafaka alacaklısı öncelikle nafaka ceza dilekçesi ile nafakanın ödenmediği hakkında şikâyette bulunarak nafaka ceza davası açar. Eğer nafaka borçlusu bir ay nafaka borcunu ödemediğinde, nafaka alacaklısı şikâyet hakkını kullanabilir. Ancak nafaka borcunu tahsil edebilmek için, nafaka alacaklısının 3 ay içinde şikâyet dilekçesi vermesi gerekmektedir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Mersin Nafaka Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Nafaka ödenmezse ne olur; Nafaka borçlusu kendisine ödeme tebliğ edildikten sonra borcunu yine ödemezse, nafaka borçlusu 3 aylık tazyik hapis cezasına çarptırılır. Tazyik hapis cezası, borçluyu borcunu ödemesi için zorlayıcı bir yaptırım olarak uygulanır. Bu yüzden tazyik cezası, ertelenemez, paraya çevrilemez. Adli sicil kaydına işlenmeyen tazyik hapis cezası, nafaka borçlusu borcunu ödemediği sürece uygulanabilir. Eğer nafaka alacaklısı şikâyetinden vazgeçerse veya nafaka borçlusu borcunu öderse tazyik hapis cezası da ortadan kalkmaktadır. Böyle bir durumda nafaka borçlusu hemen tahliye edilecektir. Ancak nafaka borçlusunun borcunu yeniden ödemediği ve nafaka alacaklısının yeniden şikâyet ettiği durumlarda tazyik hapis cezası da yeniden uygulanacaktır. Altuntaş Avukatlık Bürosu nafaka ve boşanma davaları alanlarında hizmet vermektedir.
Nafaka Türleri Nelerdir?
Türk Medeni Kanununa göre 4 tür nafaka vardır. Bunlar; tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakasıdır.
Nafaka Ödenmezse Ne Olur ?
Boşanma davasında mahkeme tarafından belirlenmiş nafakanın ödenmemesi halinde, nafaka alacaklısı öncelikle nafaka ceza dilekçesi ile nafakanın ödenmediği hakkında şikâyette bulunarak nafaka ceza davası açar.
1 Ay Nafaka Ödenmezse Ne Olur ?
Nafakanın ödenmemesi durumunda icra ceza mahkemesine dava açılabilir.