Boşanma davalarında Türk Medeni Kanununa göre belirlenmiş 4 farklı nafaka türü vardır. Nafaka türleri; tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakasıdır. Tedbir nafakası, boşanma davası boyunca ekonomik durumu yetersiz olan ve mağdur duruma düşen tarafa ödenen geçici nafaka türüdür. Tedbir nafakası hem kadına hem de erkeğe verilebilmektedir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Tedbir nafakası için boşanma davasından önce talepte bulunulabilir ve eğer uygun görülürse boşanma davası öncesinde de tedbir nafakasının ödemesi başlayabilir. Tedbir nafakası boşanma davasının öncesinden boşanma davasının sonuçlandığı ana kadar ödenmeye devam eder. Boşanma davası başlamadan önce taraflardan biri tedbir nafakası için mahkemeye başvurduğunda, mahkeme çalışmayan ve ekonomik durumu yetersiz olan eşin ve çocukların boşanma sürecinde zor duruma düşeceklerini göz önüne alarak tedbir nafakası bağlayabilir.
Boşanma Nafakası Nasıl Hesaplanır?
Konu İçeriği
Boşanma isteği ile mahkemeye başvuran tarafların mevcut durumları incelenerek nafaka hesaplama işlemleri yapılabilmektedir. Nafaka hesaplama işlemlerinde tarafların maddi durumları da göz önüne alınarak bir karara varmaya çalışılabilmektedir.
Tedbir Nafakası Bağlanması
Tedbir nafakasının boşanma davası öncesinde bağlanabilmesi için eşlerden birinin gerekçelerini mahkemeye ispat etmesi gerekmektedir. Tedbir nafakası boşanma davası sürerken de başvurulabilen bir nafaka türüdür. Mahkeme bir tarafın boşanma sürecinde ekonomik olarak zor duruma düşeceğine kanaat getirirse tedbir nafakası bağlanmasına karar verebilir. İştirak nafakası, çocukların bakımı ve eğitimi için çocukların velayetini alan eşe, diğer eşin aylık ödediği nafaka türüdür. İştirak nafakası, çocuğun menfaatleri göz önünde tutularak çocuğun ihtiyaçlarına göre ve nafakayı ödeyecek olan eşin gelir durumuna göre belirlenmektedir.
Yoksulluk Nafakası Bağlanması
Yoksulluk nafakası ise boşanmadan dolayı yoksulluğa düşecek olan tarafa bağlanan nafakadır. Yoksulluk nafakası hem kadına hem de erkeğe bağlanabilir. Yoksulluk nafakası ekonomik durumu iyi olan eşin, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşen eşe ödenen nafakadır.
Ancak boşanma davasında boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmüş olan eş ağır kusurlu ise bu eşe yardım nafakası bağlanmaz. Ayrıca bir boşanma davasında sigortalı ve düzenli bir işte çalışan kişiye de yoksulluk nafakası bağlanmaz. Yoksulluk nafakası mahkemenin kendiliğinden bağladığı bir nafaka değildir. Yoksulluk nafakası eşlerden birinin talebi ile bağlanır.
Yardım nafakası ise bir boşanma sonucunda veya herhangi bir sebeple yoksulluğa düşmüş olan bir kişinin üst soyundan yani anne ve babasından veya alt soyundan, yani kardeşleri ve çocuklarından yardım istediği nafaka türüdür. Bir kişi yardım nafakası bağlanması talebi ile Aile Mahkemesine başvurduğunda mahkeme gerekli incelemeleri yaptıktan sonra kişinin üst soyunun veya altsoyunun kendisine aylık olarak yardım nafakası ödemesine hükmedebilir. Yardım nafakasının bağlanabilmesi için nafakayı ödeyecek olan kişilerin ekonomik durumlarının iyi olması gerekmektedir.
Boşanma Davası Nafaka Türleri
Boşanma davalarında nafaka türleri farklı koşullara sahip nafakalardır. Örneğin yoksulluk nafakasını alabilmek için diğer eşten daha kusurlu olmama ve ekonomik olarak yoksul olma koşulu aranır. İştirak nafakasında ise eşlerle ilgili herhangi bir koşul aranmaz. İştirak nafakası sadece eşlerin çocukları için ödenen nafakadır. Bu nafaka çocukların velayetini alan eşe aylık olarak ödenir. Ancak iştirak nafakasının ödenmesi için eşlerin kusurlu olup olmamalarına bakılmaz. İştirak nafakası, çocukların ergin olmasıyla veya eğitim hayatının sona ermesiyle ortadan kalkar.
Yoksulluk nafakası ise süresiz bir şekilde bağlanabilir. Ancak yoksulluk nafakası alan eş, sigortalı bir işe girerse veya evlenirse nafakası kesilir. Nafakaların bir hükme bağlanabilmesi için mahkeme tarafından çeşitli incelemeler yapılarak karar verilir. Eğer eşler kendi aralarında uzlaşmaya vararak anlaşmalı bir şekilde boşanır ve nafaka konusunda önceden anlaşmaya varırlarsa mahkeme inceleme yapmaya gerek görmez ve tarafların taleplerine göre karar verir. Eğer bir eş boşanma davasında yoksulluk nafakasından feragat eder, yoksulluk nafakası için mahkemeye talepte bulunmazsa daha sonra yoksulluk nafakası için yeni bir dava açamaz. Bu yüzden yoksulluk nafakası boşanma davası süresi içinde başvurulması gereken nafakadır.
Nafaka şartları nedir?
Tedbir nafakasının boşanma davası öncesinde bağlanabilmesi için eşlerden birinin gerekçelerini mahkemeye ispat etmesi gerekmektedir.
Kadın hangi durumlarda nafaka alamaz?
Yoksulluk seviyesinde değil veya zorluk çekmeyecek kadar bir geliri varsa, yeni bir evlilik yaptıysa nafaka alamaz, ayrıca nafakayı ödeyecek kişinin sabit ve düzenli bir geliri yoksa yine nafaka alamaz.