Dolandırıcılık suçu, bir kişinin başkalarını veya kurum ve kuruluşları aldatarak ve başkalarını zarara uğratarak hile ile menfaat elde etmesidir. Nitelikli dolandırıcılık suçu ise dolandırıcılık suçunun çeşitli niteliklerle gerçekleştirilmesidir. Altuntaş Hukuk bürosu uzman avukat kadrosu ile nitelikli dolandırıcılık suçu davalarında sizlere danışmanlık sunmaktadır.
Eğer bir dolandırıcılık suçu, başkalarının dini inancını ve duygularını istismar ederek işleniyorsa, bir kişinin içinde bulunduğu zayıflıktan faydalanarak yapılıyorsa, kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanılarak yapılıyorsa, dernek, vakıf, siyasi parti, meslek kuruluşu vb. kurumların araç olarak kullanılmasıyla yapılıyorsa, dolandırıcılık suçu meslek sahibi kişilerin mesleklerini kullanarak uygulanıyorsa veya bu suç sigorta bedeli almak için uygulanıyorsa nitelikli dolandırıcılık suçuyla değerlendirilir.
İlginizi çekebilir: Zimmet Suçu
Nitelikli Dolandırıcılık Cezası
Konu İçeriği
Nitelikli dolandırıcılık cezası Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddelere göre nitelikli dolandırıcılık suçu, 24.11.2016 tarihinden önce işlendi ise 2 yıl ila 7 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. TCK’da belirtilen bazı özellikteki nitelikli dolandırıcılık suçları ise, 6763 sayılı TCK’ya göre, 3 ila 10 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Aynı zamanda sanık veya sanıklara, hapis cezasına ek olarak, beş bin güne kadar adli para cezası da verilmektedir. TCK’da belirtilen maddelerden birinin işlenmesi suretiyle oluşan nitelikli dolandırıcılık suçlarına en az 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçlarına verilecek olan adli para cezası, elde edilen haksız menfaatin en az 2 katı olmalıdır.
Nitelikli Dolandırıcılık TCK
Nitelikli dolandırıcılık suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. TCK maddelerine göre, belirtilen niteliklerde işlenen dolandırıcılık suçlarına, 2 yıl ile 7 yıl arasında hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası verilmektedir.
Eğer nitelikli dolandırıcılık suçları; kamu kurumlarının zararına olarak işlenirse, bilişim sistemleri, banka ve kredi kurumları suçun işlenmesinde araç olarak kullanılırsa ya da banka ve diğer kurumları tarafından tahsil edilmemesi gereken kredilerin açılması için işlenirse, verilecek olan ceza 3 yıldan az, adli para cezası ise suçta elde edilen menfaatin 2 katından az olamaz. Nitelikli dolandırıcılık suçları ülkemizde en fazla ticari faaliyetler ile ilgili açılan davalardır.
Ancak bu davaların birçoğunda nitelikli dolandırıcılık suçlarının kanıtlanamamasından dolayı takipsizlik kararı verilmektedir. Nitelikli dolandırıcılık suçları, serbest meslek sahibi kişiler tarafından da işlenebilen suçlar arasındadır. Bu kişiler mesleklerini ve kendilerine duyulan güveni kötüye kullanarak bu suçu işlemektedir. TCK 158/1, 158/2, 158/3 maddelerine göre; dolandırıcılık suçları aşağıdaki şekillerde işlenirse nitelikli dolandırıcılık ile yargılanır:
Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Unsurları
- Dinî inançların ve duyguların istismar edilmesiyle
- Bir kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durumdan veya zor şartlardan yararlanılmasıyla
- Bir kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanılmasıyla
- Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasî parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılmasıyla
- Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına kullanılmasıyla
- Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılmasıyla
- Basın ve yayın araçlarının kullanılmasıyla
- Şirket veya kooperatiflerin kullanılmasıyla
- Serbest meslek sahibi kişilerin mesleklerini kötüye kullanılmasıyla
- Bir bankadan verilmemesi gereken bir kredi almak suretiyle
- Sigorta bedelini almak için işlenirse
Nitelikli Dolandırıcılık Yargıtay Kararları
Nitelikli dolandırıcılık suçlarında Yargıtay kararları emsal teşkil etmekte ve temel alınmaktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçu, bir kişi veya kurumun şikâyet etmesiyle dava açılan veya şikâyete tabi olan suçlar kapsamına girmemektedir. Nitelikli dolandırıcılık suçları ile ilgili dava açılması için savcılık kararı yeterli olmaktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçlarının soruşturulması savcılık kararı ile re’sen yapılır. Nitelikli dolandırıcılık suçlarının zamanaşımı süresi ise 15 yıl olarak düzenlenmiştir. Nitelikli dolandırıcılık davaları hakkında daha detaylı bilgi almak için Altuntaş Avukatlık Bürosu’nu arayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Nedir ?
Dolandırıcılık suçu, bir kişinin başkalarını veya kurum ve kuruluşları aldatarak ve başkalarını zarara uğratarak hile ile menfaat elde etmesidir. Nitelikli dolandırıcılık suçu ise dolandırıcılık suçunun çeşitli niteliklerle gerçekleştirilmesidir.
Nitelikli Dolandırıcılık Cezası Nedir ?
Nitelikli dolandırıcılık suçu, 24.11.2016 tarihinden önce işlendi ise 2 yıl ila 7 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Nitelikli Dolandırıcılık Kaç Sayılı TCK İle Düzenlenmiştir ?
Nitelikli dolandırıcılık suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir.