Rüşvet Suçu TCK 252 , Rüşvet Suçundan Beraat içeriğimizle sizlerleyiz. Rüşvet Suçu, Türk Ceza Kanununun 252. maddesine göre sadece devlet çalışanları için değil herkesi kapsayan bir suç olup her kişi tarafından işlenebilen bir suçtur. Rüşvet suçunda rüşvet alan ve rüşvet veren kişi de cezalandırılmaktadır. Bir kamu görevlisine rüşvet vermek, doğrudan fail tarafından gerçekleştirilen bir suçtur. Ancak bu suç, bir takım aracılar kullanarak da işlenebilir.
Rüşvet vermekte esas suç, haksız yere menfaat elde edilmesi; rüşvet almaktaki esas suç ise haksız yere menfaat elde etmeyi vaat etmektir. Bu suçu işleyen kişiler Türk Ceza Kanununun 252. maddesine göre, 4 yıl ila 12 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılırlar. Bu ceza, rüşvet tamamlanamazsa yarı yarıya ceza indirimi uygulanır. Örneğin, bir kişi bir kamu görevlisine rüşvet vermeyi teklif ederse, ancak memur bunu kabul etmezse, rüşvet vermeye çalışan kişiye bu cezanın yarısı uygulanır. Rüşvet suçunda ceza indirimli olduğunda kişiler 2 yıl ila 6 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Ağır Ceza Mahkemesi Nedir ?
Rüşvet Suçundan Beraat
Konu İçeriği
Rüşvet suçu işlemek için bir kamu görevlisine menfaat sağlamayı teklif etmek veya böyle bir vaatte bulunmak gerekmektedir. Bu suçta rüşvet alan kişi mutlaka kamu görevlisi olmak zorundadır; ancak rüşveti veren kişinin kamu görevlisi olmasına gerek yoktur. Dolayısıyla rüşvet veren, herhangi bir kişi olabilir. Rüşvet almak veya vermek suçu, aracı kullanılarak da işlenebilen bir suçtur. Ancak suç ortaya çıktığında ceza aracıya değil, rüşveti veren kişiye verilecektir.
Türk Ceza Kanununun 252. maddesinin birinci fıkrasına göre, rüşvet verme suçunun cezası, 4 yıl ile 6 yıl arası hapis cezasıdır. Eğer suç tamamlanmazsa ancak iki taraf arasında rüşvet anlaşması gerçekleşmiş ise, iki taraf da sanki rüşvet gerçekleşmiş gibi ceza alacaktır.
İrtikap ve Rüşvet Arasındaki Fark
İrtikap ve rüşvet suçları, Türk Ceza Kanununun 250 ile 252. maddelerine göre değerlendirilir. Bu maddelere göre; irtikap suçunu sadece kamu görevlileri işleyebilir. Rüşvet suçunu ise her kişi işleyebilir. irtikap suçu, sadece tek taraflı işlenen bir suçtur. Çünkü irtikap suçunda, bir kamu görevlisinin görevini kötüye kullanarak menfaat elde etmesi söz konusudur. Rüşvet suçunun işlenebilmesi için ise en az 2 kişiye ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü rüşvet suçu, iki taraflı bir suçtur. Bu yüzden irtikap suçunda sadece suçu işleyen kamu görevlisi cezalandırılır.
Rüşvet suçunda ise her iki taraf da cezalandırılmaktadır. Rüşvet suçunda kamu görevlisinin görevini ifa ettiği yerde işlenir. İrtikapta ise bir kamu görevlisi yetki alanına girmeyen, yani görevini ifa etmediği bir yerde de mesleğini kullanarak menfaat elde ederek irtikap suçu işleyebilir. İrtikap ve rüşvet arasındaki en büyük fark kamu görevlisinin durumu ile ilgilidir. İrtikap suçunda kamu görevlisi bir kimseden üstün durumdadır. Rüşvet suçunda ise taraflar eşittir.
TCK Rüşvet 252
Rüşvet suçu cezası TCK maddelerinde açıkça belirtilmiştir. TCK 252. maddenin 1. fıkrasına göre, rüşvet verme suçu, herhangi bir kişi tarafından işlenebilen bir suçtur. Aynı zamanda, rüşvet alan kişi kamu görevlisi olmalı, ancak rüşvet veren kişi herhangi bir kimse olabilir. TCK rüşvet suçunun cezasını, 252. maddenin 2. fıkrasında 4 yıldan 12 yıla kadar hapis olarak bildirmektedir. Aynı TCK maddesinde, rüşvet isteğinin kamu görevlisi tarafından kabul edilmediği hallerde, bu cezanın yarı oranında indirileceği de yer alır. Bu ceza ise TCK’ya göre 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK 252. maddenin 7. fıkrasına göre, rüşveti kabul eden kişinin avukat, hâkim, savcı, hakem, bilirkişi, noter, yeminli mali müşavir olduğu takdirde, verilecek ceza 1/3’ten 1/2 oranında artırılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Rüşvet Suçu Nedir ?
Rüşvet suçunda rüşvet alan ve rüşvet veren kişi de cezalandırılmaktadır. Bir kamu görevlisine rüşvet vermek, doğrudan fail tarafından gerçekleştirilen bir suçtur.
İrtikap ve Rüşvet Arasındaki Fark Nedir ?
İrtikap ve rüşvet suçları, Türk Ceza Kanununun 250 ile 252. maddelerine göre değerlendirilir. Bu maddelere göre; irtikap suçunu sadece kamu görevlileri işleyebilir.
Rüşvet Suçu Cezası Nedir ?
Türk Ceza Kanununun 252. maddesinin birinci fıkrasına göre, rüşvet verme suçunun cezası, 4 yıl ile 6 yıl arası hapis cezasıdır.
Tevfik
Ben 2018 yilinda aile dostum olan bir arkadasimin teknik takibine takildim kendisi menemende tapu memuru yillardir kendisiyle para alis verisimiz var ancak benim bugune kadar hicbir tapu dairesinde hicbir isim olmadi ben kosgep ve sanayi bakanligi tesvikleri ayrica milli emlak hazine yeri tahsisleriyle ilgileniyorum ara sira kendisini arayip bakanligin vermis oldugu resmi tahsis yazisina iliskin sorularim oluyordu istesede bana goreviyle ilgili yardimi olamaz tapu dairesinde gorevi ile ilgili hic bir is yaptirmadigim haldehald 4yil 2ay ceza aldim temyiz ettim 8 martta durusmali mahkeme gunu verdiler sonuc ne olur tesekkyrler