Soybağının Reddi konulu yazımızda öncelikli olarak soybağının ne olduğunu açıklamakta fayda vardır. Soybağı, Medeni Kanuna göre bir çocuğun anne ile babası arasında kurulan bağdır. Bu bağ, anne ile çocuk arasında doğum ile kurulur. Bir kadın gebe kaldığında ve doğum yaptığında evli olduğu erkek çocuğun babası olarak kabul edilir ve çocuğun dünyaya gelmesiyle birlikte çocuk ve erkek arasında soybağı kurulmuş olur. Çocuk ile anne arasındaki soybağı tek bir yol olan doğum yoluyla kurulabilirken, çocuk ile baba arasındaki soybağı; evlilik, babanın çocuğu tanıması veya hâkim kararı ile kurulabilmektedir. Eşler, evlat edinme ile de çocukla soybağı kurabilirler. Soybağının reddi ise baba ile çocuk arasında kurulmuş soybağının ortadan kaldırılmasını ifade eder.
Bir evlilik süresince ya da evlilik sona erdikten sonra 300 gün içinde dünyaya gelen bir çocuğun babası, annesi ile evli olan kişidir. Bu husus, hukukta babalık karinesi ile ifade edilir. Ancak babalık karinesi, aksi ispat edilerek iptal edilebilir. Örneğin çocuğun kendi çocuğu olmadığını iddia eden bir baba, soybağının reddi davası açarak çocuğu ile kurulan soybağı ilişkisinin iptal edilmesini talep edebilir. Bu durumda çocuğa kan testi uygulanarak eşin biyolojik baba olmadığı ispat edilirse, çocuk ile baba arasındaki soybağı da sona erer. Bir çocuk ile babası arasındaki soybağı ilişkisi sadece soybağının reddi davası ile sonlandırılabilir.
İlginizi çekebilir: Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir Mi ?
Soybağının Reddi Davası
Konu İçeriği
Soybağının reddi davası, bir baba veya bir çocuk tarafından soybağı ilişkisini sona erdirmek talebiyle açılan davadır. Bu dava ile hem babanın hem de çocuğun menfaatlerinin korunması yasal olarak güvence altına alınmaktadır. Çocuk da, babası ile yasal bağını sona erdirmek için bu davayı açabilmektedir. 18 yaşından küçük çocuklar kendi başlarına bu davayı açamazlar, ancak bu dava çocuğun adına kayyım tarafından açılabilir. Aynı zamanda bu dava, çocukla ortak birinci dereceden mirasçılar tarafından ya da miras hakkını çocuk sebebiyle kaybeden ikinci dereceden mirasçılar tarafından da açılabilmektedir. Birinci ve ikinci dereceden mirasçılar, soybağının reddedilmesi ile ilgili davayı, yalnızca aşağıdaki durumlarda açabilirler:
- Babanın vefat etmesi
- Babanın gaipliğine dair mahkeme kararı verilmesi
- Babanın ayırt etme yeteneğini kaybetmesi
Medeni Kanununa göre; bir soybağını sona erdirmek için açılacak olan bir davayı, eş (baba) ve çocuk dışında, çocuğun anne ile evli olmayan biyolojik babası da açabilir. Bu durumda bu kişi, hukuki olarak çocuğun biyolojik babası olduğunu iddia eden kişi olarak anılır ve bu kişi mahkemeye başvurup çocuğun yasal babasıyla ilgili soybağının sona erdirilmesi için dava açabilir. Ancak mahkemenin bu dava açma talebine onay verebilmesi için, çocuğun babasının vefat etmiş olması, çocuğun babasının gaipliğine karar verilmiş olması veya çocuğun babasının ayırt etme yeteneğini kaybetmiş olması gerekmektedir. Çocuğun annesinin ise bu davayı açma hakkı yoktur. Aynı zamanda anne, 18 yaşından küçük çocuğuna kayyım olarak atanamamaktadır.
Soybağının Reddi Davası Dilekçe Örneği
Soybağının reddi davası dilekçe örneği bu tür davaların hukuki olarak doğru açılabilmesi için çok önemlidir. Türk Medeni Kanununa göre, soybağının reddedilmesi için açılacak olan dava dilekçesinde, davacının adı, soyadı, kimlik numarası ve adres bilgilerinin yanı sıra davanın nedeni de açıkça belirtilmeli ve gerekçeleriyle birlikte ayrıntılı olarak dilekçeye yazılmalıdır. Dava dilekçesinde aynı zamanda davalının adı ve soyadı ile açık adresi de yer almalıdır. Soybağının reddedilmesi ile ilgili dava açarken deneyimli bir avukattan danışmanlık hizmeti almanız, hukuksal sürecin işleyişi açısından oldukça önemlidir. Soybağı reddi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için, Altuntaş Avukatlık Bürosunu arayabilirsiniz.
Soybağının Reddi Davası Nerede Açılır ?
Soybağının reddi davası nerede açılır sorusunun yanıtı davayı açacak olan kişinin yaşadığı yere bağlı olarak değişmektedir. Soybağının reddi davasını açmak için kişi yaşadığı yerdeki Aile Mahkemesine başvurarak davayı açabilir. Kişinin yaşadığı yerde Aile Mahkemesi yoksa, kişi davayı Asliye Hukuk Mahkemesinde açmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Soybağının Reddi Dilekçesinde Ne Yer Alır ?
Soybağının reddedilmesi için açılacak olan dava dilekçesinde, davacının adı, soyadı, kimlik numarası ve adres bilgilerinin yanı sıra davanın nedeni de açıkça belirtilmeli ve gerekçeleriyle birlikte ayrıntılı olarak dilekçeye yazılmalıdır.
Soybağının Reddi Davası Nerede Açılır ?
Davayı açacak olan kişinin yaşadığı yere bağlı olarak değişmektedir. Soybağının reddi davasını açmak için kişi yaşadığı yerdeki Aile Mahkemesine başvurarak davayı açabilir.
Soybağının Reddi Davası Hangi Koşullarda Açılır ?
Babanın vefat etmesi, Babanın gaipliğine dair mahkeme kararı verilmesi, Babanın ayırt etme yeteneğini kaybetmesi…