Velayet davaları adli tatilde de görülebilen davalardan biridir. Boşanma davalarının en önemli konularından biri olan velayet davası nasıl açılır sorusunu yanıtlamadan önce velayet davasının ne olduğuna bakmamız gerekir. Velayet davaları, boşanma davalarında çocuğun bakımını üstlenmeyi talep eden eşin açtığı davalardır. Bu davalar, boşanma süreci boyunca açılabileceği gibi boşanmadan sonra da ayrı olarak açılabilmektedir. Çocuğun velayetine karar verirken mahkeme tarafından dikkate alınacak olan en önemli unsur çocuğun menfaatidir.
Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?
Konu İçeriği
Aile mahkemeleri bir çocuğun velayeti hakkında karar verirken çocuğun hem güncel hem de gelecekteki menfaatlerini düşünerek karar vermektedir. Çocuğun menfaatleri ise çocuğun hem temel bakım ihtiyaçlarını hem de çocuğun ruhsal, sosyal ve eğitim ihtiyacını kapsamaktadır. Boşanma davalarında çocuğun velayeti konusunda çocuğun barınma ihtiyaçları ve çocuğun yaşayacağı ortam da dikkate alınmaktadır. Çocuğun velayeti genellikle maddi olarak daha iyi durumda olan, hayat kalitesi daha iyi olan tarafa verilmektedir. Ancak mahkemeler, sadece maddi unsurları değil, çocuğun psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını da göz önüne alarak karar vermektedir.
Mahkeme eğer çocuğun annesinin yanında daha az sosyal ve ruhsal olarak daha kötü bir durumda olacağına, babanın yanında ise daha sosyal ve psikolojik açıdan daha iyi durumda olacağına hükmederse, annesi çok zengin olsa bile çocuğun velayetini babaya verecektir. Velayet davalarında çocuğun yaşayacağı alan da çok önemlidir. Çocuğun yaşayacağı evin küçük veya büyük olmasının yanı sıra çocuğa ait özel bir oda ayrılıp ayrılmayacağı da göz önüne alınacaktır. Aile mahkemeleri bir velayet davasında uzman pedagogları görevlendirerek her iki tarafın yaşam koşullarını inceletmekte ve pedagogların raporlarına göre karar vermektedir.

Uzman pedagoglar çocuğun kimlerle yaşayacağını tespit ederek bu kişilerle de yüz yüze görüşüp düşüncelerini raporlarına aktarırlar. Pedagogların hazırlayıp mahkemeye sunduğu bu raporlar velayet davalarının kararlarında oldukça önemlidir. Velayet davaları boşanma sırasında boşanma davasının kesinleşmesi ile sonuca bağlanır, ancak karşı taraf çocuğun velayetini almak için 1 yıl sonra velayet davası açabilir. Bir velayet davası açıldıktan sonra 90 gün içinde karara bağlanır. Velayet davası eğer boşanma davasından bağımsız bir dava olarak açıldığı durumda harcı yatırılmalıdır.
Velayet Davası Dilekçesi
Velayet davası nasıl açılır sorusunun yanıtını vermek için velayet davası dilekçesi konusuna da değinmemiz gerekir. Velayet davası dilekçesi, çocuğun velayetini talep etmenin gerekçelerini içerir. Bu gerekçeler, başka bir şehre taşınma, evlenme, hayat koşullarının değişmesi, velayet sahibinin çocuğa yetersiz bakım vermesi, velayet sahibinin evlenmesi veya velayet sahibinin ölmesi gibi birçok farklı nedene dayanabilir. Velayet davası dilekçesinde öncelikle başvuru yapan tarafın adı, soyadı, açık adresi, kimlik numarası gibi temel bilgileri yer almalıdır. Ayrıca dilekçede velayet sahibinin adı, soyadı ve açık adresi yazılmalıdır. Daha sonra velayeti isteyen taraf, velayeti almak istemesindeki gerekçeleri açık ve net ifadelerle yazmalı, aynı zamanda bu gerekçelerini nasıl kanıtlayacağını da ifade etmelidir.
Velayet Davasında Görevli Mahkeme
Velayet davası nasıl açılır sorusunun yanıtında diğer önemli bir konu, bu davanın hangi mahkemeye başvurularak açılması gerektiğidir. Velayet davasında görevli olan mahkeme aile mahkemeleridir. Ancak velayet davalarında yetkili mahkeme, velayeti almak isteyen kişinin yaşadığı yerde bulunan Aile Mahkemesidir. Eğer bölgede Aile Mahkemesi yoksa velayet davası açmak isteyen kişinin, Asliye Hukuk Mahkemesine başvurması gerekir. Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre velayet davası, çocuğun yaşadığı yerde bulunan Aile Mahkemesine başvurularak açılmaktadır. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Mersin Velayet Davası Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Ancak kişi kendi yaşadığı bölgedeki Aile Mahkemesine başvurarak da velayet davası açabilmektedir. Eğer kişinin yaşadığı yerde Aile Mahkemesi yoksa, dava Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmalıdır. Ancak kişi Aile Mahkemesi olduğu halde Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açarsa yanlış mahkemede dava açmış olur. Eğer yanlış bir mahkemeye başvurularak dava açılması halinde ise mahkeme görevsizlik kararı verecek ve davayı reddedecektir. Velayet Davaları hakkında diğer içeriklerimize Altuntaş Avukatlık Bürosu blog bölümünden ulaşabilirsiniz.
Velayet davası açmak kaç para?
Detaylı ve sağlıklı bilgi alabilmek için lütfen acukatlık ofisimiz ile iletişime geçiniz
Velayet davası açmak için ne gerekli?
Velayet davası dilekçesinde öncelikle başvuru yapan tarafın adı, soyadı, açık adresi, kimlik numarası gibi temel bilgileri yer almalıdır. Ayrıca dilekçede velayet sahibinin adı, soyadı ve açık adresi yazılmalıdır.
Velayet davası kaç ayda sonuçlanır?
Velayet davası sonuçlanma süresi basit yargılama usulüne göre olduğu için 209 gündür.