Mirasçılık belgesi ya da veraset ilamı mirasçıların miras oranlarını gösteren belgedir. Bu belgenin alınması murisin vefatının ardından gerçekleşir. Miras bırakan vefat ettiğinde mirasçıların kimler olduğunun ve miras paylarının anlaşılabilmesi için veraset ilamı alınması gerekir. Veraset İlamı Nasıl Alınır ? Araştırıldığında bu belge noterden ya da Sulh Hukuk Hakimliği’nden alınabilmektedir. Veraset ilamı alınırken yasal ya da atanmış mirasçılardan herhangi birisi başvuru yapabilmektedir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır ? Sorusu Miras Hukuku kapsamında değerlendirilmesi gereken konular arasında yer alır. Miras Hukuku’nda muris olarak adlandırılan miras bırakan vefat ettiğinde terekesi üzerinde mirasçıların yasal hakları bulunmaktadır. Derecelendirme sistemine uyularak miras paylaşımı yapılması gerekli olduğundan mirasçıların paylarının anlaşılabilmesi için veraset intikal vergisi alınarak resmi işlemlere başlanır. Derecelendirme sistemi aynı zamanda zümre sistemi olarak da adlandırılmaktadır.
Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler
Konu İçeriği
Veraset ilamı ile mirasçıların murisin terekesi üzerindeki haklarını ispatlaması mümkün hale gelir. Bu belgenin alınabilmesi için miras bırakanın vefat etmesi gerekmektedir. İlgili kişilerin talebi üzerine hazırlanan bu belge aracılığı ile hukuki işlemler başlatılır.
Yasal ya da atanmış mirasçılar bu belgeyi talep edebilir. Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler arasında mirasçıların kimlik bilgilerinin yer alacağı evraklar bulunur. Ayrıca vefat edene ait ölüm belgesi de gerekmektedir. Bir dilekçe hazırlanmak sureti ile gerekli mercilere başvuru yapıldığında bu belge talep eden mirasçıya verilmektedir.
Veraset ilamı ile yasal mirasçı olduğu belirlenen kişilerin mirasçılık sıfatına haiz oldukları kabul edilir. Noter ya da Sulh Hukuk Hakimlikleri veraset ilamı verebilir.
Veraset İlamı Nasıl Alınır ? Birçok kişi açısından merak edilenler arasında yer almaktadır. Yasal veya atanmış mirasçıların mirasçılık belgesi alabilmesi mümkündür. Bu belge alınacağı zaman mirasçılardan herhangi biri de talepte bulunabilmektedir.
Mirasçıların birlikte hareket etmesi zorunlu olmamaktadır. Noter ya da Sulh Hukuk Hakimliği’ne başvuru yapılarak mirasçılık belgesi alınabilmektedir. Mirasçılar çeşitli hukuki işlemleri yapacakları zaman yetkili makamların kendilerinden isteyecekleri belgeler olmaktadır. Tapu dairelerinde gayrimenkul intikali söz konusu olduğunda mirasçılık belgesi olmadan işlem yapılamamaktadır.
Veraset İlamı Kaç Günde Çıkar ?
Mirasçılardan her birinin yerleşim yeri mahkemesine ya da vefat edenin son yerleşim yeri mahkemesine başvuru yapılarak veraset ilamı alınabilir. Veraset İlamı Kaç Günde Çıkar ? Araştırıldığında ise bu belgenin hazırlanabilmesi için hukuki açıdan bir engel olmaması durumunda kısa sürede işlemler yapılır. Hukuki engellerin ortaya çıkması durumunda ise sürece uygun olarak beklemek gerekebilmektedir.
Veraset İlamı Nasıl Alınır ? Sorusuna verilecek yanıtlar arasında noterler ya da Sulh Hukuk Hakimliği bu belgeleri düzenlemektedir cevabı yer alır. Bununla birlikte noterlerin bazı durumlarda belgeyi vermesi mümkün olmaz. Nüfus kayıtları mirasçılığı ortaya koymaya yeterli olmadığında noterlerden bu tür bir işlem yapılamamaktadır.
Yabancı kişiler de noterlerden bu belgeyi alamaz. Belgeyi alabilecek kişiler yasal veya atanmış mirasçılardır. Miras bırakanın vefat etmiş olması bu belgenin alınabilmesi için gerekli olan koşullar arasında yer alır.
Veraset İlamı Yetkili Mahkeme
Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemelerinden çıkarılabilir. Mirasçılık belgesi ile ilgili olarak iptaline ilişkin dava açılması gerektiğinde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulur. Veraset İlamı Yetkili Mahkeme mirasçılardan her birinin oturduğu yer mahkemesi olmaktadır. Veraset ilamı düzenleme yetkisi ise Sulh Hukuk Mahkemelerinindir.
Veraset İlamı Nasıl Alınır ? Mirasçılar tarafından merak edilirken yasal ve atanmış mirasçıların bu belgeyi talep etmesi mümkün olmaktadır. Bu belge alınacağı zaman mirasçıların tamamının biliniyor olması gerekir. Ayrıca bir itirazın yapılmamış olması da veraset ilamı alınacağı zaman dikkate alınır.
Veraset İlamı Kaç Günde Çıkar ?
Hukuki engellerin çıkmaması durumunda çok kısa bir süre içerisinde çıkmaktadır.
Veraset İlamı Yetkili Mahkeme
Asliye hukuk mahkemesidir.
Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler
Yasal ya da atanmış mirasçılar bu belgeyi talep edebilir. Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler arasında mirasçıların kimlik bilgilerinin yer alacağı evraklar bulunur. Ayrıca vefat edene ait ölüm belgesi de gerekmektedir. Bir dilekçe hazırlanmak sureti ile gerekli mercilere başvuru yapıldığında bu belge talep eden mirasçıya verilmektedir.