Veraset ilamı olarak adlandırılan belge aynı zamanda mirasçılık belgesi olarak da bilinmektedir. Veraset İlamının İptali Davası mirasçılık belgesinde yapılan hukuki yanlışlıklar karşısında açılır. Mirasçıların belgeye yanlış işlenmesi ya da eksik yazılması dava sebebi olabilir. Mirasçıların fazla yazılması durumunda da tarafların dava açması gerekebilir.
Veraset ilamına yönelik olarak ortaya çıkan yanlışlıklar için dava açılacağı zaman belgenin nereden alındığına bakılır. Noterden alınmış belgeler için Sulh Hukuk Hakimliği’ne müracaat edilir. Sulh Hukuk Hakimliği’nden alınan mirasçılık belgesine ilişkin iptal davası açılacaksa Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe verilerek başvurulması zorunludur. Tenkis Davası Açılması mirasçıların saklı paylarına yönelik bir tecavüz söz konusu olursa gündeme gelir. Bu durumda mirasçılar olayı öğrendiklerinden itibaren bir yıl içinde dava açmalıdır.
Veraset İlamının İptali Davası Dilekçe Örneği
Konu İçeriği
Veraset ilamının yanlış hazırlandığı düşünüldüğünde mirasçı olarak mağduriyet yaşadığını düşünen herkesin bu tür bir dava açma hakkı bulunmaktadır. Vasiyetname aracılığı ile atanmış mirasçıların yanı sıra yasal mirasçılar da Veraset İlamının İptali Davası Dilekçe Örneği ile başvuru yapabilir. Bu durumda belge nereden alındıysa ona bağlı olarak hareket edilmesi gerekecektir.
Veraset İlamının İptali Davası aracılığı ile belgede yer alan yanlışlıkların düzeltilmesi amaç edinilir. Belgedeki yanlışlıkların maddi delillerle ispatlanması gerekirken ispatın gerçekleşememesi durumunda belge geçerli kabul edilecektir.
Veraset İlamının İptali Kesinleşmesi
Veraset ilamı ile ilgili olarak ortaya çıkan yanlışlıkların düzeltilmesi gerektiğinde dava açılması zorunludur. Bu davayı mağdur olduğunu düşünen her mirasçı açabilmektedir. Aynı zamanda mirasçılık belgesinde gösterilmeyen herkesin bu tür bir dava açma hakkı bulunmaktadır. Veraset İlamının İptali Kesinleşmesi durumunda yeni belge düzenlenir. Bu belgenin tekrar dava açılarak düzenlenmesi söz konusu olmamaktadır. İlk davaya istinaden hükmün kesinleşmesi son karar olur.
Veraset İlamının İptali Davası ile mirasçıların kesinlik kazanması söz konusu olacaktır. Çekişmeli bir dava olarak kabul edilen bu dava bir veya birden fazla kişiye karşı açılabilmesi mümkündür. Ölen kişinin son yerleşim yeri mahkemesinin yanı sıra mirasçılardan birinin yerleşim yeri mahkemesine bu davalar açılır.
Veraset İlamının İptali Yargıtay Kararları
Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamına ilişkin olarak doğruluğunun aksi karşı tarafça ispat edilmediği takdirde geçerli olduğu görülür. Geçerliliğinin yanlış olduğu yönünde bir kanaat varsa dava açılması zaruridir. Dava herhangi bir süreye tabi olmayacağı için her zaman açılabilmesi de söz konusudur. Veraset İlamının İptali Yargıtay Kararları uyarınca iddianın ispatı maddi delillerle yapılmak zorundadır.
Veraset İlamının İptali Davası açılırken yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçı olarak kabul edilen ve mirasçılık belgesinde yer alan mirasçılar da bu tür bir dava açabilmektedir. Veraset ilamının iptalini isteyecek mirasçıların olmaması durumunda ise bu davayı hazine de açabilmektedir.
Veraset İlamının İptali Yetkili Mahkeme
Mirasçılık belgesinin iptali istemi ile dava açılacağı zaman yetkili ve görevli mahkemelere müracaat edilmesi gerekir. Veraset İlamının İptali Yetkili Mahkeme mirasçıların oturduğu yer mahkemesidir. Ayrıca ölen kişinin son oturduğu yer mahkemeleri de yetkilidir. Başvuru yapılacağı zaman mahkemeye dilekçe vermek sureti ile müracaat edilmelidir.
Veraset İlamının İptali Davası belgenin noterlikten alınması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine açılır. Sulh Hukuk Mahkemesinden alınan belgelerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açılması gerekir. Dava açma süresi konusunda bir sınır olmamaktadır.
Murisin vefatının ardından mirasçılık belgesi alınarak miras paylaşımı yapılır. Mirasçıların mirasçılık belgesine yönelik olarak bir itiraz gerçekleştirmesi söz konusu olduğunda ise ilerleyen zamanlarda da mirasçılık belgesine itiraz davası açılabilmesi mümkündür.
Veraset ilamının iptali davası hangi mahkemede açılır?
Yetkili Mahkeme mirasçıların oturduğu yer mahkemesidir. Ayrıca ölen kişinin son oturduğu yer mahkemeleri de yetkilidir.
Veraset İlamının İptali Kesinleşmesi
Veraset İlamının İptali Kesinleşmesi durumunda yeni belge düzenlenir.
hukuk
Sulh Hukuk Mahkemesi