Mal varlıkları, ülkemizde belirli yasalar dahilinde koruma altındadır. Söz konusu bu koruma, bazı durumlarda veli, vasi ya da vekalet altında özel yetkilere tabi olabilmektedir. Aynı zamanda eşlerin boşanma durumları olması halinde, çocuk ya da çocukların üzerine düşen ya da vesayet altında kalan mallar yine çocuğun velisi olarak atanan ya da velayetini alan kişi ya da kişiler üzerinden sürmektedir.
Yasal olarak mal varlığı üzerindeki işlem ve hak yetkisi, ehli olarak yaş sınırı olan 18 yaşın altında olan çocuklarda velisi olan anne ve baba üzerinden devam etmektedir. Ancak anne ve babanın da çocuk ya da çocukların üzerindeki mal varlığı üzerinde yetki sınırları bulunmaktadır. Bu konu yasal çerçevelerle sınırlandırıldığından sıklıkla ana babanın çocuk mallarındaki temsil yetkisinin sınırları nelerdir sorusu sorulmaktadır ve yasal olarak araştırılmaktadır.
Kanunen bir kişinin mal varlığı ve mal varlıkları üzerindeki işlem yetkisi, hak ehliyeti sağlanmaktadır. Hak ehliyeti, bir şahsın hak ve borç sahibi olabilme yetkisi olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle çocuklar da anne ve babalarından bağımsız olarak hak ehliyetine ve doğal olarak mal sahibi olabilme yetkisine de sahiptir. Bu konudaki en merak edilen konu ise 18 yaşın altındaki çocukların sahip olduğu malların yetkilerinin anne ve baba üzerindeki işlem yetkisi ve bu yetkilerin sınırlarının neler olduğu şeklindedir.
Çocuklar, henüz 18 yaşına gelmeden yani reşit olmadan da mal varlığına sahip olabilmektedir. Söz konusu bu mal sahipliği durumu farklı şekillerde meydana gelebilmektedir. Bu durumlar, çocuğa miras kalması, ölüme bağlı olan tasarruf ya da bağış, tazminat alacakları, sigorta alacakları, çocuk adına banka hesabına yatırılan paralar, çocuğun kendi kazancı neticesinde elde edilen kazancın evlilik içerisinde bakımı karşılama yükümlülüğü ile, iştirak nafakasından, üst soylardan ya da kardeşlerden kalan miras ya da yardım nafakaları, çocuk ya da çocuklar adına tamamlanan kazanç sağlayan işlemler çocukların mal varlığına ve hak ehliyetine kavuşmalarını sağlamaktadır.
Çocukların elde ettikleri kazançların anne ve babaları tarafından temsil yetkisinin sınırları ise yine yasal çerçeveler ile sınırlandırılmıştır.
İlginizi Çekebilir; Aile Konutu Kavramı ve Aile Konutu Üzerinde Eşin Hakkı
Ana Babanın Çocuk Mallarındaki Temsil Yetkisi Nedir?
Konu İçeriği
Anne ve babanın çocukların sahip olduğu ya da çocuklara düşen, kazanılan mallarla alakalı bazı yetkileri bulunmaktadır. Söz konusu bu hakların temeli ise anne ve babanın çocuk veya çocukların üzerindeki velayet haklarından kaynaklanmaktadır. Bu durumda velayet hakkı olmayan anne ve baba, çocuk malları üzerinde işlem yetkisine sahip olmayacaktır.
O halde ana babanın çocuk mallarındaki temsil yetkisi nedir sorusu merak uyandırmaktadır. Bu sorunun ilk cevabı tam olarak velayet hakkı ile sınırlandırılmasıdır. Bir çocuk, doğal olarak 18 yaşına girmeden üzerindeki mallar hakkında alım, satım, devir, kazanç ya da kar elde etme amacı ile kira gibi hakkına doğrudan sahip değildir. Söz konusu bu işlemleri, anne ve babaları velayet hakkına sahip ise anne ve baba yürütebilmektedir.
Bu nedenle çocuk mallarındaki ilk yetkisi velayet hakkından doğmaktadır. Velayet devam ederken çocuğun malları üzerindeki işlem yetkisini kullanırken, mahkeme iznini alma ya da hakim onayı gibi yasal izinlere gerek yoktur. Ancak anne ve baba, çocuğun malları yönetilirken, dikkatsiz ve özensiz davranır ise ve bu durum mahkemeye sunulur ve kanıtlanır ise, mahkeme anne ve babanın çocuk malları üzerinde yetkilerini sınırlayabilir ya da iptal edebilir.
Ana babanın çocuk mallarındaki temsil yetkisinin sınırları nelerdir sorusu temelde çocuğun lehine yapılacak olan tasarruflar ile sınırlı iken bu hakların temsil kaynağı velayet hakkı olarak tanımlanmaktadır.
Veli çocuğunun malını satabilir mi?
Veli, velayeti altında olan çocuğun olan ve onun adına olan taşınmaz malları bağışlayamaz.
Boşanmada baba velayeti nasıl alır?
6-7 yaş aralığındaki çocuklar genellikle anneye ihtiyaç duyacağında farklı haller dışında velayet anneye verilir. Anne çocuğuna bakamayan akıl sağlığında değilse veya haysiyetsiz yaşam sürüyorsa çocuğun iyiliği için velayet babaya verilir.
Cocugu Gostermeyen anneye ceza ne olabilir?
Çocuğu göstermeyen ebeveyn hakkında 2-6 ay arası ceza verilebilir.
Pervin
Merhaba anne sadece velayeti altındaki çocuk adına miras payı satışında protokole imza atabilir mi mahkemeden herhangi bir vasi kararı olmadan