Anne Evlenirse Velayet Babaya Verilir Mi?; Boşanma durumları birçok açıdan tarafların anlaşma içinde olmasını gerektiren konuya sahiptir. Bu konulardan birisi ise evlilikte çocuk var ise bu çocuk ya da çocukların velayet durumudur. Velayet konusu, boşanma esnasında tarafların anlaşmalı ya da çekişmeli olarak içinde bulundukları durumla beraber, mahkeme tarafından yapılacak olan bazı incelemeler sonucunda karara bağlanmaktadır.
Velayet, temelde özellikle anne ya da baba lehine karar vermeye yönelmekten öte çocuk ya da çocukların iyilik durumunu öncelemektedir. Bu durumda velayet davalarında asıl mesele, çocuğun yararının gözetilmesidir. Boşanma davasında kadının hakları gibi durumdan farklı olarak çocuğun iyilik hali gözetileceğinden, eğer çocuğun anne yanında kalması çocuk için iyi ve faydalı olacak ise çocuk mahkeme tarafından anne velayetine verilebilmektedir.
Bu konuda merak edilen önemli bir konu anne evlenirse velayet babaya verilir mi konusu olmaktadır. Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Anneye Verilmez?
Konu İçeriği
Velayet davaları oldukça hassas bazı konular içermektedir. Anne ve baba arasında anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma gerçekleşebilmektedir. Ancak boşanma ister anlaşmalı isterse çekişmeli olsun velayet konusunda esas alınacak olan durum, çocuğun yararının gözetilmesidir.
Çocuğun öz bakımının yanında psikolojik, bedensel, ruhsal ve bilişsel gelişimi anne ya da babanın velayeti almasına zemin hazırlayabilmektedir. Ancak bazı durumlarda velayetin anneye verilmeme durumu olabilir. Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez denildiğinde ise annenin çocuğu istememe durumunda, annenin çocuğa karşı şiddet uygulamasında, annenin ahlak kurallarına uygun yaşam sürdürmemesi iddiaları karşısında, annenin çocuğu ihmal etmesi halinde ve annenin akli sağlığının yerinde olmamasında velayet anneye verilmemektedir.
Anne evlenirse velayet babaya verilir mi konusundan farklı olarak yukarıda yer alan gerekçeler, çocuğun iyilik halinin korunması adına velayet anneden başka bir kişiye verilebilmektedir.
Baba Velayeti Nasıl Alır?
Boşanma durumlarında eğer çocuk/çocuklar var ise ve çocuk/çocuklar 0-3 yaş gurubunda ise genellikle velayet anneye verilmektedir. Bunun nedeni çocukların öz bakım durumlarının anne bakımına gereksinim olmasından kaynaklanmaktadır.
Ancak istisna durumlarında velayet babada da kalabilmektedir. Baba velayeti nasıl alır sorusunun cevabı, çocuğun bakımının ve gelişiminin anne yanında olmasındansa babada kalması gerektiğine kanaat getirildiğinde olabilmektedir. Çocuğun temel haklarının karşılanmaması, özgürlüklerinin kısıtlanmaması, gelişiminin aksaması ve annenin ihlal etmemesi gereken durumlarda ihlal oluyor ise baba velayeti anneden alabilmektedir.
Anne evlenirse velayet babaya verilir mi gerekçesi babanın çocuğun velayetini tek başına alması için yeterli bir neden değildir. Çocuğun menfaati baba yanında kalmasında gözetiliyor ise, mahkeme çocuğun velayetini babaya verebilmektedir.
Velayet Anneden Nasıl Alınır?
Boşanma sürecinden sonra, velayet anneye verilebilmektedir. Velayetin annede kalmasının birden fazla nedeni ve gerekçesi olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda çocuğun velayeti anneden babaya geçebilmektedir. Velayet anneden nasıl alınır denildiğinde ise mahkeme önünde çocuğun menfaatinin zedelendiğinin kanıtlanması gerekmektedir.
Kısacası annenin çocuk bakımında yeterli olmadığı, çocuğun temel bakımlarının aksadığı, çocuğun yeteri kadar gelişemediği, yoksun kaldığı ya da özgürlüklerinin, eğitiminin kısıtlandığı ispat edilirse velayet anneden alınabilmektedir.
Anne evlenirse velayet babaya verilir mi konusu da velayetin anneden alınmasına tek başına yeterli değildir. Ancak bu evlilik sonrasında ilk evlilikten olan çocuğun iyilik durumu zedeleniyorsa ve çocuk olumsuz etkileniyor ise, velayet anneden alınabilmektedir. Kısacası velayet durumunda esas alınan her zamanki gibi çocuğun menfaati ve iyilik halidir.
Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Anneye Verilmez?
Çocuğun bakımının ve gelişiminin anne yanında olmasındansa babada kalması gerektiğine kanaat getirildiğinde olabilmektedir. Çocuğun temel haklarının karşılanmaması, özgürlüklerinin kısıtlanmaması, gelişiminin aksaması ve annenin ihlal etmemesi gereken durumlarda ihlal oluyor ise baba velayeti anneden alabilmektedir.
Velayet Anneden Nasıl Alınır?
Mahkeme önünde çocuğun menfaatinin zedelendiğinin kanıtlanması gerekmektedir.
Baba Velayeti Nasıl Alır?
Çocuğun temel haklarının karşılanmaması, özgürlüklerinin kısıtlanmaması, gelişiminin aksaması ve annenin ihlal etmemesi gereken durumlarda ihlal oluyor ise baba velayeti anneden alabilmektedir.